Urbanism » Centrul cultural transilvania | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 15.08.2018Curs valutar : € = 4.6590 , $ = 4.0854


 

CENTRUL CULTURAL TRANSILVANIA

 

 


 

In 21 octombrie 2010 s-a semnat Protocolul de colaborare intre OAR si Municipiul Cluj-Napoca (nr. 246284), prin care s-au stabilit conditiile cadru de desfasurare a concursului de solutii pentru Centrul Cultural Transilvania.
 
In urma acestui Protocol, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat, prin HCL nr. 434/2010 organizarea concursului de solutii. Prin HCL 468/2010 s-a stabilit ca premiul ce urmeaza a fi acordat in cadrul concursului va fi chiar semnarea contractului de servicii de proiectare a Centrului Cutural Transilvania (sala de concerte, sediului Filarmonicii si anexe).
 
In data de 7 decembrie 2010 s-a publicat anuntul nr. 186, pe site-ul www.e-licitatie.ro (SEAP si JOUE – Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
 
Data limita de depunere a proiectelor a fost  28.01.2011 ora 10,00.
Data de deschidere a acestora -  28.01.2011 ora 12,00, la sediul Primariei.
Proiectele s-au depus la sediul OART (conform Protocolului incheiat).
Criteriile de atribuire au fost: 30 puncte pretul, 10 puncte durata de executie, 60 puncte criterii specifice (spre exemplu: calitatea spatiului public, integrarea in sit, modul de insertie si relationare in contextul urban existent, modul de rezolvare a circulatiilor, acceselor, atat cele auto, cat si cele pietonale, functionalitatea solutiei propuse, eficienta utilizarii spatiului, siguranta in exploatare, expresivitatea si plastica arhitecturala a volumelor propuse, modul de explicitare al conceptului proiectului prin elemente grafice si text, rationalitatea economica a solutiei propuse si fezabilitatea solutiilor prezentate, respectarea temei de proiectare).
Juriul a fost alcatuit din specialisti renumiti din tara, dar si din strainatate.
Componenta juriului:
Presedinte: Arh. Ligia Subtirica – arhitect sef al municipiului Cluj-Napoca
Membri:
Arh. George Mario Kuibus – reprezentant OAR
Arh. Horatiu Racasan – reprezentant OART
Arh. Dalibor Borak – ex-presedinte al Camerei Arhitectilor din Cehia, vicepresedinte a Consiliului Arhitectilor din Europa
Arh. Gabor Zoboki – reprezinta cea mai importanta firma de arhitectura din Ungaria, a proiectat 8 sali de concerte, inclusiv cladirea Filarmonicii din Budapesta, apreciata de muzicienii clujeni drept cea mai buna din lume.
Arh. Bela Kocsis – din Stuttgart, Germania – a proiectat Piata Sfatului si Centrul Civic din Brasov, inainte de 1990 cand a parasit Romania. Este profesor de arhitectura la facultatea din Stutgard.
Arh. Johannes Schmidt – din Innsbruk, Austria – reprezentant al Camerei Arhitectilor si Inginerilor din Austria, a proiectat, printre multe alte lucrari, stadionul din Innsbruk
Experti externi cooptati:
Ing. Pintea Stefan – specialist Rezistenta
Ing. Garbu Ioan Luca – inspector Instalatii
Tabacu Marius – reprezentant Filarmonica din Cluj-Napoca
Membri de rezerva :
Arh. Nonn Tibor – OART Cluj-Napoca
Arh. Buzuloiu Aurelian - OART Cluj-Napoca
PROIECTUL CASTIGATOR
Asociere intre S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L. cu Popp si asociatii - Bucuresti
Mediul urban-calitatea urbana
 
Aprecieri ale juriului privind proiectul desemnat castigator:
 
1. Modul in care sunt inserate cladirile si mijloacele prin care acestea relationeaza cu contextul urban existent
Cladirea istorica de pe Bvd. 21 Decembrie 1989 va ramane neschimbata, va fi pur si simplu inconjurata de o a doua cladire, noua, situata in spatele acesteia, care va permite anexarea si dezvoltarea, astfel incat sa poata fi evitate instalatiile costisitoare in vechea cladire. Pe partea estica a ansamblului, intr-un alt corp mai scund, va fi inserata o intrare/iesire din parcarea subterana.
Intre aceste doua cladiri si sala de concerte este proiectat un spatiu urban atractiv, din care se va accede in celelalte cladiriale Centrului Cultural Transilvania. Astfel, intr-o atmosfera si un ambient distinctiv se va crea un domeniu de o inalta calitate de design urban.
 
2. Calitatea spatiului public, nota urbana, integrarea in cadrul locatiei
Designul arhitectonic este specific limbajului atemporal al modernitatii. Cladirile, spatiul si traseele sunt proiectate la o scara umana adecvata. Toate spatiile exteriaoare sunt amenajate pentru accesul publicului.
O combinatie logica a tuturor spatiilor va reda un oras intr-un oras. Structurarea verticala a fatadelor cu un spatiu relativ mare inaintea salii de concert, nu ingreuneaza anexarea cladirilor.
O posibila insiruire a spatiilor importante destinate cafenelelor, restaurantelor sau magazinelor de specialitate (profil muzical) va asigura buna functionare a pasajelor. Atractivitatea pasajelor este sporita de vizibilitatea in curtea interioara a salii mici.

3. Modul in care problemele de trafic din interior si exterior sunt rezolvate, accesul vehiculelor, precum si accesul pietonal
Dezvoltarea parcarii (garajului) subterane:
- se va face prin partea sudica prin extinderea str. Navodari, iar in partea de nord direct in cele mai circulate (aglomerate) artere, Bvd. 21 Decembrie
Accesul auxiliar:
- se va efectua prin partea sudica, deasupra garajului subteran, intrucat cladirile existente impiedica accesul suprateran
Calea de acces pentru autoturismele TV si radio va fi de-a lungul pasajului.

4. Functionalitatea solutiei propuse, eficienta cu care este folosit spatiul, securitatea in timpul folosirii (ex. foc, apa etc.)
Proiectul camerelor este verificat de juriu, este indeplinit.
Sala de concerte va putea fi accesata printr-o intrare generoasa. Un spatiu aerian va face legatura intre 3 etaje ale foaierului. Structura simpla a cladirii cu o alocare clara a fiecarui spatiu va permite o buna orientare. Exista multe spatii de intalniri de diferite dimensiuni cu un potential important pentru un centru cultural de asemenea amploare. Prin reamenajarea cladirii istorice, imaginea contemporana poate fi obtinuta cu usurinta. Un alt mare avantaj il constituie posibilitatea proiectarii in etape, astfel stadiile lucrarilor vor fi independente.
 
5. Expresivitatea si estetica volumelor propuse  
De o inalta calitate in realizarea proiectului sunt dimensiunile acceptabile ale cladirilor si ale spatiilor deschise, realizate la o scara umana cu puncte clare de referinta. Acest proiect urban creaza o atmosfera independenta de arhitectura atemporala. Cladirile scunde vor fi sustinute de doua corpuri de conexiune. Acestea din urma ar putea avea intrebuintari valoroase, precum administrarea culturii urbane. Ar fi fost posibile spatii de inchiriere in contextul unui model PPP.

6. Modul in care este exprimat conceptul proiectului, atat grafic, cat si textual. 
Grafica extraordinara, prezentare profesionala.
Conceptul urban este construit pe baza studiului realizat in luna ianuarie 2010, care a suferit imbunatatiri din punct de vedere calitativ.

 

 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca