Orase infratite | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 16.07.2018Primăria Cluj-Napoca continuă proiectul Bugetare participativă online Anunt privind afisarea adresei nr. 335199/2018 a numitului Kiraly Dan Stefan, in conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2014 Anunt privind afisarea adresei nr. 333187/2018 a numitului Neamt Ioan, in conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2014 Anunt privind afisarea adresei nr. 33335562/2018 a numitului Ambrus Adam, in conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2014 Anunt privind afisarea adresei nr. 335548/2018 a numitului Ambrus Adam, in conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2014 Curs valutar : € = 4.6550 , $ = 3.9774


Orase infratite

DIJON (Franta)  www.dijon.fr
 
 
DIJON (Franta), capitala regiunii Bourgogne si a departamentului Cote d’Or, este un important centru al unor prestigioase expozitii, targuri, congrese economice si stiintifice, festivaluri artistice internationale.
Primul protocol de infratire incheiat de municipiul Cluj-Napoca a fost cu municipiul Dijon, in data de 17 noiembrie 1965.
 
Principalul obiectiv ale relatiei de infratire dintre cele doua municipalitati este realizarea de contacte intre institutiile culturale si de invatamant din cele doua localitati, dar si dezvoltarea de relatii intre agentii economici din cele doua orase.
Printre actiunile comune se numara:
- Participarea municipiului Cluj-Napoca cu un stand la Expozitia Florissimo, una dintre cele mai mari expozitii florale din Europa, organizata o data la cinci ani in Dijon. in martie 2010, Cluj-Napoca a fost invitatul de onoare in cadrul acestei expozitii florale, standul clujean, cu tema „Primavara traditionala la Cluj”, a fost un real succes, castigand premiul I al expozitiei.
-Participare la seminariile organizate la Dijon in anul 2011 si 2013 in cadrul proiectului european „Jeunesse Europe Dijon”.
- Vizita delegatiei din orasul nostru la Dijon in luna decembrie 2014 la intiativa si cu sprijinul Ambasadei Frantei pentru a prezenta programul „Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015” si a discuta perspectivele de colaborare si posibilele proiecte comune dintre cele doua orase infratite.
- Participare la evenimentul „Primavara Europeana” in cadrul satului european organizat la Dijon prin realizarea unei videoconferinte in perioada 4-20 mai 2015 cu participarea simultana a reprezentantilor orasului Dijon si Cluj-Napoca, voluntari, reprezentanti ai Federatiei Share Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015, asociatii, tineri si studenti din cele doua orase.
- Organizarea anuala a intalnirilor Europene / Les Rencontres Européennes de Cluj - Transylvanie, in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez Cluj-Napoca (vizita unui consilier local din orasul Dijon in perioada 9-11 mai 2013, vizita unui grup de tineri in perioada 30 septembrie-2 octombrie 2015 care au participat si la evenimentele organizate in cadrul programului „Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015”).
- Vizita unei delegatii din partea Primariei municipiului Cluj-Napoca la invitatia domnului François Rebsamen, primarul orasului Dijon pentru a participa la „intalnirile Climat” organizate in cadrul relatiilor de partenariat cu orasele infratite in perioada 23-24 noiembrie 2015, intalniri premergatoare celei de-a XXI conferinte internationale din decembrie 2015 de la Paris.
- Partener in proiectul de mobilitate a tinerilor „Voluntariat Tineret si Reciprocitate”, sustinut de Ministerul Afacerilor Externe si al Dezvoltarii Internationale din Franta, derulat in perioada 2016-2017 in colaborare cu orasul Regio Emilia, Italia. Misiunile propuse pentru tinerii din cele trei tari se concretizeaza in jurul temei biodiversitatii, la Cluj-Napoca prin implicare in proiecte derulate de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca, Institutul Francez precum si alte organizatii si parteneri locali. 
 
 
 
 
 
Nantes, Franta                        - www.nantes.fr
 

NANTES (Franta) - al saselea oras ca marime din Franta, orasul Nantes, situat pe malurile estuarului Loire, numit si Venetia Vestului, este capitala regiunii Pays de la Loire si prefectura departamentului Loire-Atlantique, precum si orasul natal al scriitorului Jules Verne. Orasul este un important centru universitar, unde un numar mare de studenti romani au decis sa isi finalizeze studiile univesitare in cadrul mai multor programe academice. Nantes este si un nod de comunicatii si o destinatie turistica, ca de altfel intreaga zona, castelele medievale armonizandu-se elegant cu facilitatile moderne create de administratia locala din acest oras. Orasul a fost clasat pe locul 36 la nivel global si locul 4 in Franta in ceea ce priveste inovatia in tot mai multe sectoare ale economiei. in 2004, revista Time Europe a descris orasul Nantes ca fiind „orasul cel mai bun din Europa in care sa traiesti”.

Protocolul de infratire a fost semnat in luna noiembrie 1990.

Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile economice, turismul, cultura, domeniul social si proiectele europene.

Printre actiunile comune se numara:

- Organizarea in luna noiembrie 2005 a Forumului Descentralizarii Romano-Francez la Cluj-Napoca.

- in anul 2006 au avut loc trei evenimente importante intre Nantes si Cluj-Napoca: cea de-a treia editie a intalnirii Internationale a Atlanticului (15-16 martie), Seminarul franco-germano-roman pe tema Sanatatii-Societatii-Solidaritatii (5-8 aprilie) si editia a 8-a a intalnirilor Europeene de la Cluj-Napoca 2006 - Sanatate si Societate (19-21 octombrie).

- Organizarea manifestarilor „Romania este la Nantes” in anul 2007, evenimente care au sarbatorit integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

- Vizita in orasul Nantes la inceputul anului 2013 a doamnei Emilia Botezan, sef Birou Relatii externe si investitori din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, cu scopul de a discuta posibilitatile de relansare a relatiei de infratire dintre cele doua orase. Cu aceasta ocazie a avut loc si o intalnire cu „Compagnie La Machine” din Nantes in vederea realizarii unui proiect artistic „Expeditie Vegetala” la Cluj-Napoca.

- Organizarea in cadrul programului intalnirilor Europene/Les Rencontres Européennes de Cluj-Transylvanie din 9-12 mai 2013, in prezenta domnului Ronan Dantec, Senator al Loire-Atlantique si delegatul Primariei din Nantes a unei ceremonii de plantare in Parcul Central a unui tei simbolizand faptul ca in acest an orasul infratit Nantes a fost desemnat Capitala Europeana Verde.

- Vizita delegatiei din orasul nostru la Nantes in luna decembrie 2014 la intiativa si cu sprijinul Ambasadei Frantei pentru a prezenta programul „Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015” si a discuta perspectivele de colaborare si posibilele proiecte comune dintre cele doua orase infratite.

- vizita unei delegatii si a unui grup de tineri din orasul Nantes cu ocazia intalnirilor Europene/Les Rencontres Européennes de Cluj-Transylvanie din 30 septembrie-2 octombrie 2015 care au participat si au contribuit la reusita acestui eveniment organizat in cadrul programului „Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Domnul Allassane Guisse, consilier municipal responsabil de mobilitatea internationala si de tineret, insotit de domnul Antoine Parrot, responsabil al Serviciului Europa-Departamentul Atractivitate Internationala, au efectuat cu aceasta ocazie si o vizita la Primaria municipiului Cluj-Napoca, prilej cu care au evocat perspectivele de colaborare intre orasele Cluj-Napoca si Nantes, schimburile posibile privind in special politicile de tineret.

 

 
 
 
 
 
Zagreb, Croatia                     -  www.zagreb.hr
 
ZAGREB (Croatia) – este capitala Croatiei, principalul centru politic, administrativ si economic al acestei tari, cu o vechime atestata de peste 900 de ani, ceea ce face din oras un adevarat pol turistic al tarii, fiind considerat unul dintre cele mai dinamice orase europene. In prezent, orasul se dezvolta ca o adevarata poarta de intrare in zona de Sud-Est a Europei.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1976.
 
Principalele colaborarari de deruleaza in domeniile academic, sportiv, economic, turistic, cultural, social si de mediu.
Printre actiunile comune se numara:
-        Organizarea de schimburi de experienta in ceea ce priveste sistemul de asistenta sociala.
-        Intarirea relatiilor academice, un exemplu in acest sens fiind Sectia de Limbi Slave din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
 
 
Koln, Germania                     - www.stadt-koeln.de
 
Protocolul de infratire intre Cluj-Napoca si Köln a fost semnat in noiembrie 1976.
Orasul Köln, situat in vestul Germaniei (landul Renania de Nord - Westfalia), a fost intemeiat cu cca. 2000 de ani in urma de romani, fiind al patrulea oras ca marime din tara, un important centru politic, economic, universitar, artistic si cultural. Cea mai veche metropola a Germaniei adaposteste in prezent peste un milion de locuitori. Simbolul orasului este Domul din Koln - Catedrala Gotica care atrage anual mii de turisti, gara din Koln fiind una dintre cele mai mari din Europa. Universitatea din Koln gazduieste peste 85.000 de studenti, in diferite facultati, fiind una dintre cele mai apreciate universitati din Germania.
Orasul Köln mai este infratit cu alte 30 de orase: Liverpool , Dunstable si Benfleet (Marea Britanie), Lille, Igny, Brive-la-Gaillarde si Hazebrouck (Franta), Liege (Belgia), Rotterdam si Eygelshoven (Olanda), Turin (Italia), Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kyoto (Japonia), Tunis (Tunisia), Turku (Finlanda), Neukölln si Treptow-Köpenick (Germania), Tel Aviv-Jaffa (Israel), Barcelona (Spania), Beijing (China), Cork (Irlanda), Thessaloniki (Grecia), Corinto/El Realejo (Nicaragua), Volgograd (Rusia), Katowice (Polonia), Betleem (Palestina), Istambul (Turcia), Batangas (Filipine), Saskatoon (Canada).
Actualul primar al orasului este doamna Henriette Reker (2015-prezent).
 
Actiuni desfasurate impreuna
Principalele arii de colaborare ale relatiei de infratire dintre cele doua orase sunt relatiile academice, sportive si economice, asistenta sociala, mediu, turism, social, cultura. in ceea ce priveste actiunile de promovare ale colaborarii, acestea s-au desfasurat in principal prin efectuarea de vizite, schimb de corespondenta si realizarea unor actiuni comune.
Desi cele doua orase au semnat protocolul de infratire in anul 1976, relatiile au fost intrerupte pe parcursul anilor `80 pentru a fi reluate abia in 1990. Anii `90 s-au caracterizat prin organizari de campanii de strangere de fonduri, organizari de expozitii si serate literare, dar si incheieri de acorduri de colaborare in domeniile protectiei mediului, universitar, industrie, transport aerian etc.
Printre evenimentele importante ale anilor 2000 mentionam: protocolul semnat intre Grupul de pompieri Avram Iancu si Serviciul de ambulanta Köln, Planwerk – grupul de lucru in domeniul arhitecturii urbane (2002), Zilele Clujului la Köln (2005), Zilele Köln-ului la Cluj (2006) si aterizarea primului zbor direct Köln-Cluj pe Aeroportul International din Cluj-Napoca (2008), moment sarbatorit in cadrul unui eveniment festiv.
Scopul grupului de lucru Planwerk (2002) a fost acela de a dezvolta o strategie adaptabila, de lunga durata pentru orasul Cluj-Napoca. Unul dintre proiectele acestui grup a fost reamenajarea Pietei Unirii, etapa 1 fiind finalizata in noiembrie 2009. Avand acest proiect-pilot drept tinta, obiectivul proiectului a fost acela de a dezvolta strategii durabile si aplicabile pentru orasele sud-est europene care trec prin schimbari radicale (orase din fostele tari comuniste). Printre participantii la acest proiect s-au numarat studenti, arhitecti, profesori si autoritati locale, atat romani cat si germani. Planwerk Cluj-Napoca a avut un succes rasunator la cea de-a cincea editie a Bienalei de Arhitectura Romania castigand medalia de aur la sectiunea Urbanism, precum si locul intai in concurs.
In perioada 22 octombrie – 4 noiembrie 2005 s-au desfasurat la Köln „Zilele Clujului la Köln”, o serie de evenimente culturale avand ca si punct central de interes municipiul Cluj-Napoca. Evenimentul a avut ca scop cunoasterea reciproca si apropierea dintre locuitorii celor doua orase, Cluj-Napoca fiind prezentat ca un oras multicultural, cu potential turistic si oportunitati in ceea ce priveste schimburile de experienta in domeniul asistentei sociale si a schimburilor universitare, fiind un cadru ideal pentru investitii si activitati economice. Deschiderea oficiala a evenimentului „Zilele romanesti: Cluj-Napoca sub reflector” a avut loc, sambata, 22 octombrie 2005, in cladirea istorica a Primariei Köln, continuata cu expozitia de fotografii si lecturi „Vampirii de lemn din Hunedoara” cu Armin Pongs (povestea a fost sustinuta cu fotografii), o serie de dialoguri cu oaspetii din Cluj-Napoca - „Astfel se traieste la Cluj-Napoca”, dialoguri incheiate cu un mic cocktail cu specialitati transilvanene. A doua zi a fost dedicata expozitiei cu diapozitive si proiectii video, „Europenii uitati”. Luni, 24 octombrie, au avut loc o serie de discutii „Impresii din Cluj-Napoca – un centru cultural al Transilvaniei”, iar marti, masa rotunda „Romania pe drumul integrarii europene”. De asemenea, sambata, 29 octombrie, a avut loc seara de teatru „Der Traum” („Visul”) a Teatrului National Bucuresti. Perioada 22 octombrie – 4 noiembrie a fost caracterizata de expozitia de fotografii „in cautarea sufletului eternului feminin” si de proiectii de filme si documentare romanesti. Tot cu acest prilej s-a discutat posibilitatea deschiderii unei linii aeriene directe Cluj-Napoca-Köln si a intensificarii schimburilor academice intre universitatile clujene si cele din Köln prin intermediul schimburilor de studenti.
Cu ocazia aniversarii a 30 de ani de parteneriat intre orasele Cluj-Napoca si Köln, anul 2006 a fost caracterizat printr-o serie de actiuni precum: acordarea Premiului Konrad-Adenauer al orasului Köln pentru anul 2006 lui Traian Basescu, Presedintele Romaniei (21 septembrie 2006), Proiectul „Ochi Pereche/Twinn Eyes” (octombrie 2006) si evenimentul Zilele Köln-ului la Cluj-Napoca.
In semn de apreciere a activitatii sale politice la nivel local, national si european, orasul Köln acorda Premiul Konrad Adenauer al orasului Köln pentru anul 2006 domnului Traian Basescu. Acesta a fost ales ca laureat al premiului pentru politica sa de reforma consecventa si democratica, precum deschiderea Romaniei catre Europa de Vest.
Proiectul „Ochi Preche/Twin Eyes” (octombrie 2006) a fost realizat in parteneriat cu municipalitatea din Köln si Kölner Filmhaus si a inclus doua componente de activitate, ambele utilizand arta ca mijloc de a apropia membrii comunitatilor celor doua orase si de a deschide oportunitati de comunicare si cunoastere reciproca. in cadrul primului set de activitati doua grupuri de artisti din cele doua orase au realizat impreuna o serie de proiecte de arta new media explorand elemente de cultura si civilizatie specifice pentru Cluj-Napoca si Köln, prin punerea in dialog a unor teme de inspiratie urbana. Proiectele au fost concepute si dezvoltate in comun de artistii romani si germani, finalizarea lucrarilor avand loc la Cluj, in cadrul unui workshop desfasurat in perioada 12-19 octombrie 2006. Aceste proiecte – video, instalatii interactive, webart etc. – au fost prezentate publicului in cadrul unei expozitii organizate succesiv in Cluj-Napoca si Köln. Al doilea modul de activitate a implicat realizarea unui atelier de creatie adresat elevilor. in acest sens au fost organizate in paralel doua astfel de ateliere, unul in Cluj, la Colegiul National „George Cosbuc” si unul in Max-Ernst-Gesamtschule din Köln, copii fiind invitati sa isi exprime printr-un dialog vizual – fotografie, desen, pictura – impresiile despre cele doua orase. Lucrarile realizate de copii au fost prezentate in cadrul vernisajului celor doua expozitii. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman, al Consulatului General al Republicii Federale Germania din Sibiu, al Primariei Cluj-Napoca si al orasului Köln. Evenimentul a fost urmat de organizarea Zilelor Köln-ului la Cluj (2006), ocazie cu care au fost sarbatoriti 30 de ani de la infratirea celor doua orase.
In 8 mai 2008 a aterizat pe Aeroportul International din Cluj-Napoca primul zbor direct Köln-Cluj, operat de catre compania aeriana low-cost Germanwings30. Posibilitatea deschiderii acestei linii aeriene fusese deja discutata cu prilejul Zilelor Clujului la Köln (2005), fiind prima linie aeriana directa a Clujului cu un oras infratit. Aeroportul Köln/Bonn, aeroport important pentru compania Germanwings, reprezinta unul dintre cele mai semnificative puncte de trafic la nivel european. Compania ofera legaturi catre cele mai importante centre de afaceri si culturale ale Europei. Astfel, legatura aeriana va contribui la dezvoltarea de noi perspective economice atat pentru Cluj-Napoca cat si pentru Köln, cu atit mai mult cu cat Köln-ul este a patra destinatie din Germania cu zboruri directe de pe Aeroportul International Cluj-Napoca, dupa orasele Stuttgart, Munchen si Frankfurt. Prin intermediul zborurilor operate de catre aceasta companie aeriana, orasul Köln se afla deja in legatura cu orasele infratite, reusind sa dezvolte in mod pozitiv relatiile economice, stimularea traficului turistic si a schimburilor intre popoare si cultura acestora, elemente esentiale ale parteneriatului dintre orasele noastre.
Relatia cu acest oras a inregistrat o intensa activitate in decursul anului 2009. Astfel, in februarie 2009 a avut loc vizita de lucru a Emiliei Botezan, seful Biroului Relatii Externe si Investitori la Köln, urmata de prezenta unui reprezentant al municipalitatii din Köln, domnul Bernd Seifert, la prima Conferinta nationala cu participare internationala pe probleme de asistenta sociala din Romania, organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca (Directia de Asistenta Sociala impreuna cu Biroul Relatii Externe si Investitori) in colaborare cu European Social Network (Reteaua Europeana de Servicii Sociale), in perioada 23-24 mai 2009. Conferinta, cu tema „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building better social services by working together”), a avut ca si obiectiv schimbul de cunostinte, idei, expertize si informatii referitoare la cele mai bune practici in domeniile specifice asistentei sociale (protectia copilului, asistenta persoanelor vastince, asistenta persoanelor cu handicap, combaterea consumului de substante, incluziunea sociala, problematici ale populatiei de etnie rroma). Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai serviciilor sociale din administratiile publice ale oraselor infratite Köln - Germania, Pécs - Ungaria, Rotherham - Marea Britanie, dar si reprezentanti ai centrelor de asistenta sociala din Slovenia, Marea Britanie si Franta.
In 1-3 octombrie 2009, primarul orasului Köln, Fritz Schramma, alege sa faca ultima vizita oficiala a carierei sale de primar in municipiul Cluj-Napoca, cu aceasta ocazie intalnindu-se si cu reprezentanti ai mediul de afaceri clujean si cu Clubul Economic German, cu scopul de a prezenta strategia de marketing a orasului Köln in domeniul afacerilor si turismului. Cu aceasta ocazie, Fritz Schramma a facut si un tur al orasului cu scopul de a afla planurile municipalitatii clujene in privinta renovarii centrului istoric: Piata Muzeului, Piata Avram Iancu si Turnul Croitorilor.
Vizita primarului a fost urmata de vizita unei delegatii a Parlamentului Landului Renania de Nord-Westfalia, din care face parte si Köln-ul, in 26 noiembrie 2009. Delegatia a fost condusa de presedintele parlamentului landului, Regina van Dinther, motivul vizitei fiind tocmai relatia de infratire Cluj-Napoca – Köln si exemplele de bune practici oferit de orasul german Clujului. Dupa intalnirea cu primarul Sorin Apostu, delegatia s-a intalnit cu rectorul Universitatii Babes-Bolyai pentru a discuta posibilitatea stabilirii unor proiecte concrete de colaborare intre UBB si universitatile din land.
Luna decembrie a inceput cu prezenta a 21 de artisti ai Teatrului din Köln – Ansamblul Theaterwandel pe scena Teatrului National Cluj (1-4 decembrie 2009), cu piesa „Faustspuren” („Pe urmele lui Faust”). in plus, acestia au efectuat si un tur al Clujului prin intermediul Centrului de Informare Turistica. Reprezentatia acestora a fost dedicata, in special, vorbitorilor de limba germana din Cluj-Napoca, avand ca scop dezvoltarea schimburilor culturale intre cele doua orase infratite. Artistii au fost condusi de domnul Raphael Musiol, director de productie in cadrul Teatrului din Köln, spectacolul constand intr-un proiect cu muzica live, dans, acrobatie si teatru.
In 17 decembrie 2009, a fost semnat protocolul de infratire dintre Colegiul Tehnic Energetic si un liceu similar din Köln. Posibilitatea intensificarii schimburilor academice dintre cele doua orase fusese deja discutata cu prilejul Zilelor Clujului la Köln (2005). Semnarea acestui protocol a avut loc in urma unei colaborari de trei ani, in cadrul proiectului Comenius, intre cele doua licee, colaborare in cadrul careia au avut loc schimburi de experienta atat intre elevi cat si intre profesorii celor doua institutii de invatamant. Semnarea protocolului a dus la consolidarea relatiei de infratire dintre Cluj-Napoca si Köln.
In 2010 relatia cu Köln-ul a continuat, astfel incat, in luna iunie, o delegatie de oameni de afaceri din Köln a fost prezenta in Cluj cu ocazia evenimentului Business Matchmaking, iar o delegatie a reprezentantilor institutiilor din domeniul social si medical a fost prezenta in Cluj cu ocazia celei de a doua editii a Conferintei nationale cu participare internationala pe probleme de asistenta sociala.
In perioada 7-8 iunie 2010 a avut loc cea de a doua editie a Conferintei nationale cu participare internationala pe probleme de asistenta sociala, cu tema „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”). Evenimentul a reunit medici si reprezentanti ai institutiilor din domeniul social si medical, din tari precum: Germania, Finlanda, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Scotia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Romania. Temele dezbatute in cadrul evenimentului s-au axat pe doua domenii: social si medical. Astfel, in domeniul social, temele dezbatute au fost: finantarile nerambursabile – potentiala solutie pentru comunitatile locale, efectele negative ale crizei economice asupra copiilor, sanse egale la educatie, integrarea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile care se confrunta cu riscul de a fi excluse social, provocari ale managementului serviciilor sociale si protectia sociala la nivel local – crearea de retele-parteneriate intre institutii si concesionarea unor servicii. in domeniul medical, temele dezbatute au fost: modele de comportament riscant care afecteaza starea de sanatate a elevilor, probleme de malnutritie la adolescenti, scoala de servicii medicale in contextul descentralizarii sistemului de sanatate si elemente de vaccinologie in practica medicului scolar. La fel ca si in cazul primei editii s-a urmarit schimbul de expertiza, cunostinte, informatii si idei referitoare la practica in domeniile social si medical.
In iunie 2011 o delegatie de oameni de afaceri din Köln a fost prezenta in Cluj-Napoca cu ocazia celei de-a doua editii a Business Matchmaking, cu scopul de a analiza posibilitatile de cooperare dintre Köln si Suwon.
Relatia cu Köln-ul a continuat in 2011 astfel ca, cu ocazia primei editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, orasul nostru a gazduit un reprezentant al municipalitatii din Köln pe perioada manifestarilor. De asemenea, in cadrul Saptamanii Culinare Internationale din cadrul celei de-a doua editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, in data de 31 mai 2012, restaurantul german Bayerischer Hof a pregatit publicului clujean o serie de preparate traditionale germane.
In perioada 27-28 mai 2013 s-a aflat in municipiul nostru domnul Bernd Seifert, reprezentant al Primariei orasului infratit Köln pentru a participa la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca impreuna cu European Social Network. Cu aceasta ocazie, reprezentantul german a participat si la cea de-a treia editie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, eveniment desfasurat in perioada 24-31 mai 2013.
Editia a sasea a intalnirilor Europene din Transilvania s-a desfasurat in municipiul nostru in perioada 30 septembrie-2 octombrie 2015, pe tema „Tineret si teritorii: noi forme de angajament in Europa”. Cu acest prilej, la initiativa Ambasadei Frantei in Romania si a Institutului Francez, Primaria municipiului Cluj-Napoca a adresat scrisori oficiale de invitatie oraselor infratite Nantes, Dijon, Namur, Kölnsi Pécs. Ca raspuns la invitatiile trimise de municipalitatea clujana, reprezentanti din Nantes, Dijon, Kölnsi Pécs au fost prezenti la Cluj si au redactat impreuna un manifest adresat tinerilor.
Asociatia Gutenberg, singura organizatie studenteasca a vorbitorilor de limba germana din Romania, a organizat in periopada 2-21 martie 2015 Caravana Gutenberg, un proiect de promovare a Universitatii Babes-Bolyai, a proiectelor asociatiei, ale Clujului si a Capitalei de tineret 2015. in cadrul acestei caravane a fost programata si o vizita in orasul Köln.
Deschiderea oficiala a proiectului intercultural Cluj-Napoca – Köln, „Dialog in Agora. Arheologie contemporana„, a fost organizata in 11 octombrie 2016 la Casino - Centru de Cultura Urbana. Proiectul se desfasoara in perioada octombrie 2016 – octombrie 2017.
In perioada 8-11 decembrie 2016, Calin Forna, director adjunct - Directia Evenimente publice si informare cetateni si Dan Macovei, seful Serviciului Evenimente publice, s-au deplasat in orasul Köln pentru a discuta despre bune practici in organizarea Targului de Craciun.
In perioada 22-29 aprilie 2017 un grup de studenti si profesori din Koln s-au aflat in vizita la Cluj-Napoca, pentru a discuta cu reprezentantii primariei municipiului Cluj-Napoca si ai federatiei SHARE despre proiectul Cluj-Napoca -Capitala Europeana a Tineretului 2015. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pécs, Ungaria                         - www.pecs.hu
 
 
PÉCS (Ungaria) – al cincilea oras ca marime din Ungaria, Pécs este situat in partea de sud-vest a tarii. Centru administrativ si economic al tinutului Baranya si sediu al Episcopiei romano-catolice din Pécs, orasul este un important centru cultural si universitar. In anul 2010, Pécs a fost selectat a fi una dintre cele trei capitale culturale europene, alaturi de Istanbul (Turcia) si Essen (Germania).  
Protocolul de infratire a fost semnat in luna februarie 1990.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza  relatiile academice, sportive si economice, turism, cultura, mediu, social si proiecte europene.
Printre actiunile comune se numara:
-        Participarea unei echipe din partea municipalitatii Clujene la turnelul de baschet al oraselor infratite, organizat anual in orasul Pécs.
-        Organizarea evenimentelor „Zilele Pécs-ului la Cluj” si „Zilele Clujului la Pécs” (2010).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii din Pécs la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building better social services by working together”).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii din Pécs la manifestarile organizate cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca. In anul 2014 delegatia din orasul infratit Pécs condusa de primarul orasului, a fost invitatul de onoare la aceste evenimente, ocazie cu care un grup de bucatari din orasul infratit a pregatit publicului clujean preparate traditionale maghiare iar trupa de majorete a orasului Pécs a sustinut un spectacol in Piata Unirii. De asemenea, cu oceasta ocazie, o delegatie formata din trei reprezentanti ai Societatii de Dezvoltare Urbana Nonprofit Pécs si patru reprezentanti ai Fundatiei SIEN, a participat la workshop-ul organizat de Asociatia „Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana 2021”, privind bunele practici in dezvoltarea si implementarea unui program al unei Capitale Culturale Europene.
-        Organizarea anuala, incepand cu anul 2012, a Forumului de afaceri Romano-Maghiar, eveniment organizat in parteneriat cu Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca. La acest eveniment participa o serie de companii maghiare din orasul infratit Pécs.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Columbia (Carolina de Sud, SUA)                 - www.columbiasc.net
 
COLUMBIA (Carolina de Sud, SUA) – oras intemeiat in anul 1786, a primit numele dupa navigatorul Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Este un important nod de comunicatii dintre Oceanul Atlantic si coastele Muntilor Apasi, fiind capitala statului Carolina de Sud si un oras istoric in care ospitalitatea specifica sudului Statelor Unite ale Americii este intalnita la fiecare pas. Festivalul de Muzica „The Three Rivers Muzic Festival” reuseste sa aduca anual in oras sute de mii de turisti. Orasul este si gazda istoricei Universitati Carolina de Sud, unde multi studenti romani isi realizeaza programul de masterat sau doctorat in diverse arii de interes.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1991.
 
Punctul de pornire al relatiei de infratire l-a reprezentat parteneriatul dintre Institutul Inimii „Nicolae Stancioiu” Cluj-Napoca si Spitalul Providence din Columbia, proiect ce oferea training personalului medical roman. Un alt parteneriat strategic este cel derulat intre Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca si Programul Faces – profesori romani care predau in statul Carolina de Sud.
Printre actiunile comune se numara:
-        Proiectul comun Business English Immersion Camp-Tabara de Limba Engleza, inceput in anul 2004.
-        Organizarea de schimburi de experienta intre studentii Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Carolina de Sud.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Be’er Sheva (Israel)               - www.beer-sheva.muni.il
 

BEER-SHEVA (Israel) – asezarea dateaza dinainte de Christos, fiind fondata de Abraham in urma cu cca 4 000 de ani. Capitala a districtului Negev, Be’er Sheva este al cincelea oras ca marime din Israel. Orasul apare in mentiunile biblice inaintea orasului Ierusalim, ceea ce face ca locuitorii de aici sa fie foarte mandri de originile lor. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida dupa fondarea Statului Israel in 1948, multi evrei revenind atunci in patrie, insa si in prezent comunitatile beduine pot fi observate la marginea orasului. Universitatea din Be’er Sheva este una dintre cele mai prestigioase universitati din Israel.

Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1991.

Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile economice, academice, culturale, turistice si sportive.

Printre actiunile comune se numara:

- Inaugurarea unei Piatete cu numele Cluj-Napoca in cel mai modern cartier al orasului israelian, cu ocazia aniversarii a 15 ani de infratire (aprilie 2007).

- Primirea vizitei unui jurnalist, domnul Ilan Shay, care a redactat apoi un articol referitor la municipiul Cluj-Napoca si la relatiile dintre cele doua orase infratite (iulie 2009).

- Participarea unui reprezentant al municipalitatii din Be’er Sheva la manifestarile organizate cu ocazia celei de-a patra editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie au fost discutate oportunitatile de colaborare in domeniul cultural, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va efectua un turneu in orasul Be’er Sheva in toamna anului 2014.

- Dansatorii Kamea Dance Company, una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din Israel, au sustinut doua spectacole la Cluj-Napoca in cadrul Steps Dance Festival, in perioada 7- 8 noiembrie 2016. Compania a fost fondata de coregraful Tamir Ginz in anul 2002 si s-a impus pe scena dansului contemporan prin spectacolele originale si abordarile spectaculoase ale temelor clasice.  

 
 
 
 
Zhengzhou (Republica Populara Chineza)    - www.zhengzhou.gov.cn
 
ZHENGZHOU (Republica Populara Chineza) – este capitala provinciei Henan, fiind unul din vechile orase ale Chinei, situat in Podisul Central al acestei tari. Zhengzhou este un important punct de comunicatii intercontinentale dintre Asia-Europa, fiind unul dintre orasele care imbina armonios istoria si modernul din China.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1994.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza  relatiile economice, academice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Infiintarea Asociatiei Romane de Prietenie cu Republica Populara Chineza (2004).
-        Organizarea unei expozitii de arta chinezeasca si a unui Targ International la Expo Transilvania (aprilie 2004).
-        Organizarea unui dialog in direct intre Primarul municipiului Cluj-Napoca si omologul sau din Zhengzhou, in cadrul unei emisiuni a Radio China International, cu ocazia implinirii a 60 de ani de relatii romano-chineze (septembrie 2009).
-        Dedicarea unei zile, in cadrul celei de-a doua editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, relatiilor romano-chineze (25 mai 2012).
 - In perioada 4-5 decembrie 2016, o delegatie din Zhengzhou a vizitat orasul Cluj-Napoca pentru a propune posibilitati de colaborare in domeniul cultural si economic si a discuta despre relatia de infratire a celor doua orase.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Suwon (Republica Coreea)                 - http://eng.suwon.ne.kr
 
SUWON (Republica Coreea) – oras aflat la 30 km sud de Seul, capitala tarii, are o bogata mostenire istorica, traditii multiseculare, precum si o importanta activitate economica si stiintifica. Orasul are peste 1.100.000 locuitori. In anul 2002 Suwon a fost unul dintre orasele in care s-a desfasurat Cupa Mondiala de Fotbal.
Protocolul de infratire a fost semnat in 17 iunie 1999.
 
Relatia cu acest oras este una dintre cele mai active relatii de infratire. Principalele domenii de colaborare vizeaza  relatiile economice, turism, cultura, academice si sport.
Printre actiunile comune se numara:
-        Infiintarea Open Bridge Consortium, Asociatie Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon (2009).
-        Inaugurarea pe malul raului Somes a unui monument din orasul infratit Suwon (2009), in prezenta primarului orasului Suwon si a primarului municipiului Cluj-Napoca.
-        Organizarea anuala a intalnirilor de afaceri Business Matchmaking, incepand cu anul 2007.
-        Lansarea revistei Transylvania Outlook (2012), revista care prezinta oportunitatile de investitii si evenimentele de business din zona Transilvaniei, distribuita in orasele Cluj-Napoca, Suwon, Seoul si Ulsan.
-        Inaugurarea celui de-al doilea birou Transylvania Center din Coreea de Sud, in orasul infratit Suwon (2013). Primul birou Transylvania Center din Coreea de Sud a fost inaugurat in anul 2012 in orasul Ulsan.
-        Participarea delegatiilor clujene la Zilele Orasului Suwon (Festivalul International de Cultura Hwaseong).
-        Participarea delegatiilor coreene la Zilele municipiului Cluj-Napoca (2011, 2012, 2013, 2014, 2015: prezentare de costume traditionale coreene, degustare de preparate culinare traditionale coreene pregatite de maestrii bucatari din orasul infratit Suwon, spectacol de dansuri traditionale coreene, demonstratie de taekwondo).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
- In data de 9 octombrie 2016, o delegatie formata din Dl. Primar Emil Boc, Dl. Viceprimar Dan Tarcea si Dna. Emilia Botezan, Sef Birou Relatii externe si investitori, s-a deplasat in Suwon, pentru a fi prezenti la cea de-a 53-a editie a Festivalului Cultural Hwaseong. Programul vizitei a avut ca si obiectiv principal asistarea la ceremonia de dezvelire a monumentului Podul prieteniei, monument reprezentativ al relatiei de prietenie si infratire dintre cele doua orase si care a fost amplasat de catre municipalitatea din Suwon pe Aleea oraselor infratite. La dezvelirea monumentului a fost prezent si dl. Costin Adrian Ionescu, insarcinat cu afaceri a.i. al Romaniei la Seoul.
 
 
 
Makati (Filipine)                     - www.makati.gov.ph
 
MAKATI (Filipine) – este unul dintre cele mai mari orase din Filipine, stat insular in sud-estul Asiei. S-a dezvoltat in ultimii douazeci de ani ca important centru comercial si financiar, cu autonomie de guvernare, fiind numit si Manhatten-ul Filipinez sau Wall Street, datorita prezentei aici atat a Clubului Oamenilor de Afaceri cat si a bursei filipineze. Avand un puternic aer cosmopolit si international, orasul este adevarata capitala financiara a tarii.
Protocolul de infratire a fost semnat in date de 25 aprilie 1996.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Orasul Makati sustine si promoveaza municipiul Cluj-Napoca si evenimentele organizate in cadrul programului „Capitala Europeana a Tineretului 2015”. 
 
 
 
 
 
 
Chacao-Caracas (Venezuela)            - www.chacao.gov.ve
 
CHACAO – CARACAS (Venezuela) – situat in apropierea metropolei Caracas, la partea de SE a metropolei, este parte integranta a capitalei Venezuelei, stat din nordul Americii de Sud. In Chacao exista un numar mare de hoteluri, agentii bancare precum si ambasade straine.
Protocolul de infratire a fost semnat in data de 9 noiembrie 1999.
 
Cultura venezueleana dar si cea sud-americana poate fi cunoscuta de catre publicul clujean prin intermediului Centrului Cultural Ibero-America inaugurat la Cluj-Napoca in prezenta amasadorului Republicii Venezuela in Romania.
 
 
 
 
 
 
Sao Paulo (Brazilia)               - www.capital.sp.gov.br
 
SAO PAULO (Brazilia) – este situat pe un platou la inaltimea de 900 m deasupra nivelului marii, inconjurat de Serra do Mar. Fiind unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cafea, orasul s-a dezvoltat puternic in domeniul industriei si al comertului. Devenind al treilea oras ca populatie din lume, cu peste 11 milioane de locuitori in oras si 20 milioane de locuitori in zona metropolitana, Sao Paulo este cel mai populat oras din emisfera sudica.
Protocolul de infratire a fost semnat in iulie 2000.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si sport.
Printre actiunile comune se numara:
-        Participarea in 2008 si 2009, a unei echipa de karate clujeana la Campionatele Mondiale de Karate.
-        Resemnarea pactului de infratire dintre cele doua orase, eveniment care a avut loc in vara anului 2010, la implinirea a 10 ani de relatie dintre cele doua orase.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Korçë (Albania)                      - www.bashkiakorce.gov.al
 
KORÇË (Albania) – este unul dintre cele mai importante orase ale Albaniei. Locuit in antichitate de iliri, orasul s-a dezvoltat intens in secolul XX, devenind cel mai important centru economic si cultural din partea de sud-vest a tarii.
Protocolul de infratire a fost semnat in martie 2001.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        In martie 2008 a avut loc vizita in municipiul Cluj-Napoca a unei delegatii a orasului Korçë, conduse de primarul orasului. Cu aceasta ocazie, Primaria municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu Regia Autonoma de Termoficare Cluj, a asistat primaria orasului Korçë in dezvoltarea unui proiect privind eficientizarea energetica, insulele termice, pe baza experientei clujene in acest domeniu.
-        Participarea unui reprezentant al municipalitatii clujene in cadrul Festivalului International de Arta din orasul Korçë, „Mio Days” (2008).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Provincia Parma (Italia)                    - www.provincia.parma.it
 
PROVINCIA PARMA (Italia) o diviziune administrativa a Regiunii Emilia-Romagna, din partea de nord-est a Republicii Italiene. Alcatuita din 47 de localitati, provincia Parma ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata italiana ci si pe cea internationala, Parma este recunoscuta ca lider in industria alimentara precum si in industria masinilor si a utilajelor folosite in industria alimentara. Relatiile companiilor din aceasta provincie cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert Parma si a Centrului de Servicii Administrative Parma.
Protocolul de infratire a fost semnat in iunie 2005.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Parteneriatul dintre “Universita degli studi di Parma” si Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
-        Organizarea evenimentelor „Saptamana Romaniei la Parma” (2005).
-        Organizarea unui colocviu interdisciplinar cu tema „Romani in Italia, italieni in Romania azi” la Cluj-Napoca (2005).
-        Proiectul „Town Twinning – Stimularea infratirii institutionale prin industrie si colaborare in domeniul economic”, in care judetul Cluj a fost partenerul principal al Provinciei Parma (2006). Proiectul a constat in organizarea a doua seminarii in Parma (dedicat componentei economice) si Cluj-Napoca (axat pe problematica infratirii institutionale).
-        Participarea delegatiilor italiene la Zilele municipiului Cluj-Napoca (2013: organizarea unei prezentari de costume de epoca si creatii vestimentare moderne pe muzica lui Giuseppe Verdi si organizarea unui concert sustinut de artistul italian Giuseppe Gualtieri; 2014: interpretarea in limba italiana a nuvelei „Regele culorilor”, organizarea unui spectacol de tarantella, sustinut de artistii Tullia Conte si Mattia Doto de la Laboratorio di Danza Popolare del Sud Italia, si a unui recital de pian in interpretarea maestrului pluripremiat Costantino Catena).
- Cu ocazia celei de-a patra editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca (23-30 mai 2014), o delegatie din provincia Parma a fost de asemenea prezenta in orasul nostru. Cu aceasta ocazie, Primaria municipiului Cluj-Napoca in parteneriat cu Provincia Parma (Asociatia Culturala „La Pergamena”) si Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca au pregatit publicului clujean un curs si spectacol de tarantella (sustinut de Tullia Conte si Mattia Doto de la Laboratorio di Danza Popolare del Sud Italia), un recital de pian din operele lui Richard Strauss şi Franz Liszt sustinut de maestrul pluripremiat Costantino Catena si un spectacol de interpretare in limba italiana (cu traducere in limba romana) a fabulei “Regele Culorilor” (“Il Re dei Colori”) de Federico Mora.
- Pentru editia a cincea a Zilelor Clujului (22-26 mai 2015) Asociatia Culturala La Pergamena si creatoarea de moda Giorgia Pavesi si-au propus sa reinnoiasca uniunea intre moda si muzica, realizand o compozitie artistica pe tema” L'art e toujours jeune Vivaldi et les saisons du coeur” omagiind marele compozitor venetian Antonio Vivaldi, cu un accent literar pentru marele poet si cantaret Fabrizio De Andre. Evenimentul a prevăzut realizarea unei serii de rochii de gala artistice, reprezentand cele 4 anotimpuri; fiecare rochie a fost insotita de o lectura din unele dintre cele mai frumoase balade ale lui De Andrè si un spectacol de dans.
- In perioada 23-27 septembrie 2015 o delegatie oficiala condusa de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, s-a deplasat in Provincia Parma. Programul deplasarii a inclus vizita la cateva companii reprezentative pentru industria locala din Parma, o intalnire cu reprezentantii Facultatii de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Parma, precum si o intrevedere cu conducerea Uniunii Industriale din Parma. De asemenea, a fost programata o vizita la Spitalul Regional din Parma, care a desfasurat un amplu program de colaborare si schimb de experienta cu Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj, respectiv o intalnire institutionala cu reprezentantii Provinciei Parma, la care a participat si presedintele Filippo Frittelli.
- In perioada 4-6 aprilie 2016, o delegatie de oameni de afaceri (din domeniul agricol) din Provincia Parma s-a aflat in vizita la Cluj-Napoca, la invitatia Agrotransilvania Cluster, pentru a participa la un eveniment de match-making si la vizite pe teren, la ferme din judetul Cluj. Din delegatie a facut parte si domnul Gianni Bellini, vicepresedinte al provinciei Parma, responsabil pentru Europa, respectiv Michele Speroni, responsabil relatii internationale.
- In 5-7 decembrie 2016 o delegatie de medici, reprezentanti ai Spitalului Regional Parma si ai Clinicii „Villa Maria Luigia”, impreuna cu Gianni Bellini si Michele Speroni, s-au aflat la Cluj pentru a discuta cu reprezentantii UMF Cluj oportunitatile de colaborare in domeniul medical intre cele doua orase. 
 
 
 
 
Rockford (Illinois, SUA)                    - www.ci.rockford.il.us
 
ROCKFORD (Illinois, SUA) – Localizat de-a lungul raului Rock River, in nordul statului Illinois, Rockford este orasul resedinta al regiunii Winnebago.Din punct de vedere economic, Rockford ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata americana, ci si pe cea internationala, Rockford este recunoscut ca lider mondial in productia masinilor-unelte si a componentelor auto, devenind din ce in ce mai cunoscut ca fiind un important centru de realizare a componentelor aero-spatiale. Relatiile companiilor din acest oras cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert a statului Illinois (Illinois Trade Office).
Referitor la activitatile existente in Rockford, care alaturi de caracterul recreativ dobandesc si un caracter educativ, muzeele ocupa un loc central, alaturi de teatre si opera. Cea mai importanta institutie de invatamant superior din Rockford este “Rockford College”, a carui reprezentant de seama este Jane Addams, laureata a premiului Nobel pentru pace in 1931.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice si economice, turistice, culturale si din domeniul infrastructurii.
Printre actiunile comune se numara:
-        Inaugurarea in 19 aprilie 2007 a un spatiu dedicat municipiului Cluj-Napoca in Parcul Pacii, orasul nostru fiind reprezentat intr-un cadru peisagistic specific, alaturi de celelalte orase infratite ale orasului Rockford.
-        Organizarea Festivalului Martisorului in Rockford de catre comunitatea romana locala.
-        Organizarea unui concurs de martisoare, in parteneriat cu Transilvania College, castigatorii concursului fiind premiati cu o excursie in orasul infratit Rockford (in perioada 2009-2011).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii clujene la evenimentul „Many Faces, One Community – Romanian Culture” (noiembrie 2013).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
- Vizita ansamblului de dans folcloric "Dor Transilvan"din Cluj-Napoca in orasul Rockford, coordonat de directorul artistic domnul Tiberiu Groza, pentru a prezenta dansul traditional romanesc in diferite locatii special amenajate ale orasului. Aceasta vizita a avut loc in perioada 25 Mai-30 Mai 2017.

 

 
 
 
 
 
East Lansig (Michigan, SUA)                         - www.cityofeastlansing.com
 
 
 
EAST LANSING (Michigan, SUA) – este situat in proximitatea orasului Lansing, capitala statului Michigan, SUA. Acest oras gazduieste unul dintre cele mai mari centre universitare din Statele Unite, Michigan State University - MSU, membra a Asociatiei Nationale a Facultatilor de Stat din SUA, fiind cotata intre primele 10 din SUA. De fapt, intreaga dezvoltare a orasului, inceputa la mijlocul secolului XIX, a gravitat in jurul dezvoltarii acestei prestigioase universitati, orasul devenind din ce in ce mai atractiv pentru familiile cadrelor universitare, politicieni, artisti etc. care in prezent numara peste 45.000 studenti.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si infrastructura, axate in principal pe schimburi de experienta in domeniul administrativ, al managementului public, al dezvoltarii urbane precum si in cel universitar.
Printre actiunile comune se numara:
-        Realizarea de schimburi de experienta si proiecte intre Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” si  Michigan State University.
-        Organizarea conferintei comune intre Universitatea „Babes-Bolyai” si Michigan State University, la Cluj-Napoca cu tema “Prima conferinta anuala BBU-MSU - Universitatea si dezvoltarea comunitatii locale: o relatie crtica dar delicata“ (mai 2012).
-        Organizarea conferintei comune intre Universitatea „Babes-Bolyai” si Michigan State University cu tema “Viitorul parteneriatului intre Michigan State University si Universitatea Babes-Bolyai” (octombrie 2012).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 

 

 
 
 
 
 
Rotherham (Marea Britanie)             - www.rotherham.gov.uk
 
ROTHERHAM, Marea Britanie - Localizat in partea sudica a regiunii Yorkshire, in Anglia, acest oras este cunoscut pentru diversitatea comunitatii. Orasul are un Teatru Civic, un Centru pentru Arta si un Centru Stiintific, ultimul fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice din regiune. Zona Metropolitana a orasului Rotherham a fost fondata in 1974, avand o suprafata de 286.5 km².
Protocolul de infratire a fost semnat in octombrie 2006.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si asistenta sociala.
Printre actiunile comune se numara:
-        Dezvoltarea, incepand cu anul 2003, a unui proiect de sprijin al serviciilor de protectie sociala din Romania, finantat de Guvernul Marii Britanii. Ca urmare a acestui parteneriat, in septembrie 2007 a sosit in Cluj-Napoca un transport continand mobilier, aparate tehnico-sanitare pentru dotarea corespunzatoare a unor facilitati pentru copii si persoane varstnice defavorizate.
-        Participarea la proiectul european „Music for Citizens” din Rotherham, prin ansamblul clujean „Dor Transilvan” (noiembrie 2008).
-        Organizarea anuala, in parteneriat cu Directia de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, a conferintei internationale pe probleme de asistenta sociala, in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”), incepand cu anul 2009.
-        Vizita unei delegatii a municipalitatii clujene condusa de primarul municipiului Cluj-Napoca, in orasul infratit Rotherham, pentru a participa la  zilele orasului („Rotherham Show”) si la inaugurarea oficiala a Garden Room in Clifton Park (septembrie 2012).
-        Inaugurarea unei cabine telefonice specific britanice, oferite de British Business Group Transylvania, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania, amplasata pe malul raului Somes (26 mai 2013).
-        Participarea delegatiilor britanice la Zilele municipiului Cluj-Napoca. In anul 2013, delegatia din orasul infratit Rotherham, condusa de Liderul Consiliului Metropolitan Rotherham, a fost invitatul de onoare la aceste manifestari, printre evenimentele organizate cu aceasta ocazie numarandu-se si un concert sustinut de catre formatia South Yourkshire Police Band, pregatirea de preparate traditionale britanice de catre un bucatar din orasul infratit si organizarea unei demonstratii de cricket.
-        Organizarea unor misiuni economice britanice in municipiul Cluj-Napoca (2013, 2014).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente. 
 
 
Namur, Belgia                        - www.ville.namur.be                               
 
NAMUR, Belgia - este un oras francofon situat la confluenta fluviilor Sambre si Meuse, la 60 km sud de Bruxelles. Orasul este capitala Valoniei (una dintre cele trei regiuni federale belgiene) si resedinta a provinciei cu acelasi nume, aici desfasurandu-se lucrarile parlamentului si guvernului valon.
Protocolul de infratire a fost semnat in 20 martie 2010.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:

- Dezvoltarea unei relatii academice intre Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” cu facultati de resort din Namur.

- Lansarea in anul 2011 a „Dictionarului de relatii publice si comunicare Francez-Roman-Englez”, proiect realizat in colaborare cu Haute Ecole Albert Jacquart.
- Participarea delegatiilor belgiene la Zilele municipiului Cluj-Napoca. in anul 2012, delegatia din orasul infratit Namur a fost invitatul de onoare la aceste manifestari, printre evenimentele organizate cu aceasta ocazie numarandu-se sustinerea unui concert de catre formatia Sinus George, pregatirea de preparate traditionale belgiene de catre un bucatar din orasul infratit Namur precum si inaugurarea unui monument al orasului infratit Namur, amplasat pe malul raului Somes, in zona promenadei oraselor infratite.
- Vizita la Namur in septembrie 2012 a trei elevi clujeni, premiati in cadrul Festivalului Martisorului, organizat de Transylvania College.
- Organizarea unei vizite la Namur pentru o delegatie de manageri de spitale din municipiul Cluj-Napoca in perioada 12-16 noiembrie 2012 pentru a realiza un schimb de experienta si a participa la o serie de intalniri din domeniul sanatatii.
- Participarea unor reprezentanti ai municipaplitatii din Namur la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”), in perioada 27-28 mai 2013.

 
 
 
 
 
Viterbo, Italia -                       - www.comune.viterbo.it
 
VITERBO, Italia – oras in regiunea Lazio, la 100 de kilometri de Roma, capitala provinciei Viterbo. Cunoscut ca si „orasul papilor”, deoarece un numar important de papi au avut aici resedinta de tara, orasul este un important centru al consiliilor bisericesti catolice.
Protocolul de infratire a fost semnat in toamna anului 2009.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Existenta, in Viterbo, a unui Centru Universitar si a un Centru Cultural care reprezinta Uniunea Universitatilor din Cluj-Napoca.
-        Participarea la Festivalul coral organizat in orasul Viterbo (aprilie 2010), municipiul Cluj-Napoca fiind reprezentat de Ansamblul Coral Voci Transilvane al Casei Municipale de Cultura.
Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Ningbo, Republica Populara Chineza                       - www.ningbo.gov.cn
 
NINGBO, China – important centru economic si port, situat pe coasta de est a Republicii Populare Chineze, este unul dintre primele orase care a manifestat deschidere spre Occident, bucurandu-se de aceeasi autoritate precum guvernele provinciale in ceea ce priveste administrarea economica si planificarea urbana. Inca din timpul Dinastiei Tang (618-907), orasul Ningbo a fost considerat punctul de pornire al Drumului Matasii. In prezent, Portul Ningbo este situat pe ruta internationala principala a transportului maritim in zona Pacificului, fiind unul dintre primele cinci porturi de ape adanci din lume. De asemenea, podul Hangzhou Bay Bridge scurteaza distanta dintre Ningbo si Shanghai de la 400 de km la 80 de km, fiind considerat unul dintre cele mai lungi 10 poduri trans-oceanice din lume. Cunoscut ca „oras al culturii si poarta deschisa catre lume”, Ningbo are patru universitati si gazduieste cultura neolitica Hemudu cu o vechime de 7.000 de ani.
In ultimii ani a fost distins cu titlul de „cel mai politicos oras la nivel national”, „orasul cu cetatenii cei mai fericiti din China”, „orasul cu cea mai buna imagine internationala din China continentala”, „model national privind protectia mediului”, fiind printre primele 10 orase competitive si comerciale din China continentala si printre primele 10 orase din tara in ceea ce priveste conferintele (peste 300 pe an) si expozitiile (10 expozitii nationale). De asemenea, Ningbo a castigat premiul national pentru progresul realizat privind standardele de viata ale oamenilor si in anul 2013 a fost desemnat orasul cu cel mai bun mediu pentru investitii.
Protocolul de infratire a fost semnat in data de 8 iunie 2014, fiind cea mai recenta relatie de infratire a municipiului Cluj-Napoca.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Vizita unei delegatii de afaceri din orasul Ningbo in municipiul Cluj-Napoca (aprilie 2014).
-        Vizita unei delegatii a municipalitatii clujene, condusa de primarul municipiului Cluj-Napoca, in orasul Ningbo, pentru a participa la Forumul Tarilor din Europa Centrala si de Est cu China, „China Ningbo-CEEC Economic & Cultural Exchange Week”, ocazie cu care a fost semnat protocolul de infratire dintre cele doua orase (iunie 2014).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 

UNGHENI (Republica Moldova) http://ungheni.md/

UNGHENI (Republica Moldova) - este un important oras din partea central-vestica a Republicii Moldova, resedinta a raionului Ungheni, fiind una dintre cele mai dezvoltate localitati din aceasta tara. Localitatea este situata pe malul estic al Prutului, in dreptul satului omonim din Romania, cu care a alcatuit in trecut aceeasi localitate. Din punct de vedere economic, orasul Ungheni concentreaza cea mai mare parte a potentialului industrial al regiunii.

intelegerea de Cooperare intre Municipiul Cluj-Napoca si orasul Ungheni, Raionul Ungheni din Republica Moldova a fost semnata in noiembrie 2016.

Actiuni desfasurate impreuna

Cooperarea intre cele doua municipii reprezinta oportunitatea de a crea cadrul necesar aprofundarii relatiilor intre cele doua orase in domeniile administratiei publice locale, educatiei, culturii, sportului, sanatatii, turismului, protectiei mediului, agriculturii, comertului, infrastructurii rutiere, utilitatilor publice precum si asistenta sociala.

Printre primele actiuni desfasurate intre cele doua orase in prezent se numara proiectul Reabilitarea Parcului Central din orasul partener Ungheni.

 

 

BRAGA (Portugalia) www.cm-braga.pt

Braga este un municipiu situat in nord-vestul Portugaliei, în provincia Minho, capitala a districtului Braga si unul din cele mai mari si mai vechi orase ale tarii. El se afla in valea raului Cávado. Orasul se distinge printr-un numar mare de piete si de biserici. Calitatea sa de centru religios si teologic de frunte al Bisericii Romano-Catolice si de sediu al Arhiepiscopului Primat al Portugaliei i-a adus supranumele de „Oras al Arhiepiscopilor” si de „Roma Portugaliei” . Ca numar de locuitori – 175,073, Braga este al cincilea oras al Portugaliei, fiind si capitala regiunii metropolitane Minho, una din regiunile cu cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana.

Intelegerea de Colaborare intre municipiul Cluj-Napoca si orasul Braga a fost semnata in luna martie 2018.

Cooperarea intre cele două municipii reprezinta oportunitatea de a crea cadrul necesar aprofundarii relatiilor intre cele doua orase in domeniile tineretului, culturii, turismului, afacerilor si academic. In contextul actualului program al Comisiei Europene STARTS (Science, Technology and Arts), cele doua orase au demarat un dialog in vederea dezvoltării unor proiecte comune.

Braga a castigat titlul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2012, fiind al patrulea oras care a obtinut acest titlu. Acest context (European Youth Capital) a condus la mobilizarea resurselor pentru structurile privind sustinerea tineretului si pentru a crea oportunitati intre alte orase europene care aderau la acest titlu. In acest context, Federatia „Share”, care a fost responsabila de implementarea proiectelor din cadrul Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015, a dezvoltat legaturi cu structuri similare din orasul Braga. 


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca