Orase infratite | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 18.04.2014Curs valutar : € = 4.4684 , $ = 3.2233


Orase infratite

DIJON (Franta)  www.dijon.fr

 

 

DIJON (Franta) – capitala regiunii Bourgogne si a departamentului Cote d’Or, cu o populatie de circa 160.000 locuitori, este un important centru al unor prestigioase expozitii, targuri, congrese economice si stiintifice, festivaluri artistice internationale.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna noiembrie 1965.
 
In anul 2005, Cluj-Napoca a fost invitat sa participe cu un stand la Expozitia Florissimo, una dintre cele mai mari expozitii florale din Europa, organizata o data la cinci ani in Dijon. In martie 2010, Cluj-Napoca a fost invitatul de onoare in cadrul acestei expozitii florale, standul clujean, cu tema „Primavara traditionala la Cluj”, a fost un real succes, castigand premiul I al expozitiei. In prezent, in incinta Hotelului de Tineret din Dijon una dintre camere poarta numele de Cluj-Napoca, municipalitatea din Dijon dorind in acest mod sa popularizeze relatiile sale de infratire.
Cateva dintre proiectele de colaborare dintre cele doua orase sunt: prezenta unor investitori din Dijon si regiunea Auvergne la Primaria municipiului Cluj-Napoca (2004-2005), primirea de catre Scoala de Afaceri din Dijon a unui student de la o universitate din Cluj, participarea unei delagatii din Dijon la Forumul descentralizarii locale romano-francez in Cluj-Napoca (2006), vizita unui grup de 7 studenti de la Facultatea de Business Burgundy din Dijon care au participat la un program de stabilire a unor proiecte de colaborare cu universitatile, organizatiile si autoritatile clujene (2009), realizarea unei expozitii foto despre Dijon in cadrul evenimentului international Les Rencontres de Cluj, eveniment la care Primaria municipiului Cluj-Napoca a fost co-organizator alaturi de Centrul Cultural Francez si Ambasada Frantei (2010).  

In cadrul programului Intalnirilor Europene / Les Rencontres Européennes de Cluj - Transylvanie din 9-11 mai 2013, organizate de Ambasada Frantei si Institutul Francez directia regionala Cluj-Napoca in partenariat cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, D-na Danielle JUBAN, consiliera municipala delegata din partea Primariei Dijon a efectuat o vizita in orasul nostru si la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie s-a discutat despre bilantul, perspectivele si concretizarea relatiilor de infratire dintre cele doua orase si a fost adresata orasului Dijon invitatia de a participa in calitate de invitat de onoare in cadrul unei viitoare editii ale Zilelor Clujului, organizate in fiecare an in luna mai.

 

 

Nantes, Franta                        - www.nantes.fr

 

 
NANTES (Franta) – al saselea oras ca marime al Frantei, Nantes-ul situat pe malurile estuarului Loire, numit si Venetia Vestului, este capitala regiunii Pays de la Loire si a departamentului Loire-Atlantique, precum si orasul natal al scriitorului Jules Verne. Cu o populatie de circa 500.000 locuitori, orasul este un important centru universitar, unde un numar mare de studenti romani au decis sa isi finalizeze studiile univesitare in cadrul mai multor programe academice. Nantesul este si un nod de comunicatii si o destinatie turistica, ca de altfel intreaga zona, castelele medievale armonizandu-se elegant cu facilitatile moderne create de administratia locala din acest oras.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna noiembrie 1990.
 
In 2004-2008 relatiile s-au caracterizat prin schimburi de vizite si participari la diferite evenimente: Les Rencontres de Cluj, Forumul descentralizarii locale romano-franceze, Seminarul International pe teme de Sanatate, Societate, Solidaritate, Intalnirile Atlanticului-congres international pe teme economice.
La inceputul anului 2013, dna. Emilia Botezan, sef Birou Relatii externe si investori din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, a efectuat o vizita in orasul Nantes cu scopul de a discuta posibilitatile de relansare a relatiei de infratire dintre cele doua orase.
 
In cadrul programului Intalnirilor Europene / Les Rencontres Européennes de Cluj-Transylvanie din 9-12 mai 2013, organizate de Ambasada Frantei si Institutul Francez directia regionala Cluj-Napoca in partenariat cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, in prezenta D-lui Ronan DANTEC, Senator al Loire-Atlantique, delegatul Primariei din Nantes, a D-nei Danielle JUBAN, consiliera municipala delegata din partea Primariei Dijon, a D-lui Emil Boc Primar al municipiului Cluj-Napoca si a D-lui Christophe Pomez Director al Institutul Francez directia regionala Cluj-Napoca, a fost plantat in Parcul Central un tei simbolizand faptul ca in acest an orasul infratit Nantes a fost desemnat Capitala Europeana Verde.
De asemenea, in luna iulie 2013, a avut loc o prima intalnire cu „Compagnie La Machine” din Nantes in vederea realizarii proiectului artistic „La Machine” cu inaugurarea sa in mai 2015 cand orasul Nantes va fi invitat sa participe in calitate de invitat de onoare la Zilele Clujului.
Perspective de colaborare intre Cluj-Napoca si Nantes: proiecte comune in cadrul “Cluj, capitala Europeana a Tineretului 2015”, proiect de cooperare in cadrul participarii in calitate de invitat de onoare la zilele Clujului. Printre proiectele viitoare cu orasul infratit Nantes, in colaborare cu Institutul Francez din Cluj, se numara si primirea unor grupuri de artisti din Nantes, proiecte de cooperare cu liceul bilingv Mihai Eminescu din Cluj, concursul „Festivalul Martisorul”, schimburi intre trupele de teatru din Nantes si Cluj.
 
 
 

 

 

 

Zagreb, Croatia                     -  www.zagreb.hr
 
ZAGREB (Croatia) – este capitala Croatiei, principalul centru politic, administrativ si economic al acestei tari, cu o vechime atestata de peste 900 de ani, ceea ce face din Zagreb un adevarat pol turistic al tarii. Cu o populatie de 973.667 locuitori (1.609.525 in zona metropolitana), este considerat unul dintre cele mai dinamice orase europene. In prezent orasul se dezvolta ca o adevarata poarta de intrare in zona de Sud-Est a Europei.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1976.
 
Relatiile de colaborare dintre cele doua orase au trecut printr-o perioada de tranzitie, dat fiind statutul de capitala a orasului Zagreb. In septembrie 2009 municipalitatea clujeana a efectuat o vizita de lucru in orasul infratit Zagreb, cu scopul de a discuta diferite propuneri menite sa revitalizeze relatia dintre cele doua orase: un schimb de experienta in ceea ce priveste sistemul de asistenta sociala, incurajarea turismului tematic si de week-end dintre locuitorii celor doua orase, intarirea relatiilor academice, prezentarea reciproca la festivale internationale organizate in cele doua orase. Cu toate acestea, din 2009 relatiile dintre cele doua municipalitati s-au racit. In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale.
 

 

 

 

 

 

 

Koln, Germania                     - www.stadt-koeln.de
 
KOLN (Germania) – aflat in vestul Germaniei, landul Renania de Nord – Westfalia, pe malul fluviului Rin, a fost intemeiat cu cca 2.000 de ani in urma de romani. Este un important centru politic, economic, universitar, cultural si artistic si cea mai veche metropola a Germaniei. Are in prezent peste 1.000.000 de locuitori, fiind al patrulea oras ca marime al Germaniei. Simbolul orasului este Domul din Koln - Catedrala Gotica care atrage anual mii de turisti, gara din Koln fiind una dintre cele mai mari din Europa. Universitatea din Koln gazduieste peste 85.000 de studenti, in diferite facultati, fiind una dintre cele mai apreciate universitati din Germania.
Protocolul de infratire cu municipiul Cluj-Napoca a fost semnat in luna noiembrie 1976.
 
Dintre actiunile comune dintre cele doua orase merita mentionat protocolul semnat intre Grupul de pompieri Avram Iancu si Serviciul de ambulanta Köln; Planwerk - grup de lucru in domeniul arhitecturii urbane; vizita unei echipe de experti in urbanism in municipiul nostru in cadrul unei conferinte organizate de Universitatea Tehnica si de Universitatea de Arta si Design Cluj (2003), Zilele Clujului la Köln, Zilele Köln-ului la Cluj (2006), aterizarea pe Aeroportul International din Cluj-Napoca a primul zbor direct Köln- Cluj operat de catre compania aviatica low-cost German Wings (2008), .
Relatia cu acest oras a inregistrat o intensa activitate in decursul anului 2009, dupa cum urmeaza: mai 2009 - prezenta unui reprezentant al municipalitatii din Koln la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network (2009), august 2009 - prezenta unei delegatii a directiei de Asistenta sociala Cluj in cadrul unui proiect european pe protectia tinerilor, in Koln, octombrie 2009 - primarul Kolnului, dl. Fritz Schramma alege sa faca ultima vizita oficiala a carierei sale de primar in municipiul nostru, noiembrie 2009 - vizita unei delegatii a Parlamentului Landului Renania West Fallia, din care face parte si Kolnul, in frunte cu Presedintele Parlamentului acestui land, motivul vizitei la Cluj fiind tocmai relatia de infratire Cluj-Koln, decembrie 2009 - prezenta Teatrului din Koln pe scena Teatrului National Cluj si semnarea protocolului de infratire dintre Colegiul Tehnic Energetic si un liceu similar din Köln.
In 2011 cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca, orasul nostru a gazduit un reprezentant al municipalitatii din Köln pe perioada manifestarilor. 
 
 
In cadrul Saptamanii Culinare Internationale din cadrul celei de-a doua editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, in data de 31 mai 2012, restaurantul german Bayerischer Hof a pregatit publicului clujean o serie de preparate traditionale germane. 
In perioada 27-28 mai 2013 s-a afla in municipiul nostru domnul Bernd Seifert, reprezentant al Primariei orasului infratit Köln pentru a participa la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca impreuna cu European Social Network. Cu aceasta ocazie, reprezentantul german a participat si la cea de-a treia editie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, eveniment desfasurat in perioada 24-31 mai 2013.  
 

 

 

 

 

 

 

Pécs, Ungaria                         - www.pecs.hu
 
PÉCS (Ungaria) – situat in partea de sud-vest a Ungariei, nu departe de granita cu Croatia, este capitala tinutului Baranya, centru economic, cultural si de invatamant cu o populatte de cca 158.000 locuitori.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna februarie 1990.
 
In perioada 2004 - prezent au avut loc mai multe vizite reciproce intre cele doua muncipalitati. Astfel, in luna mai, 2009 o delegatie din orasul infratit Pecs a participat la prima conferinta nationala pe teme privind asistenta sociala „ Sa construim impreuna servicii sociale de calitate”, iar in septembrie 2009 municipalitatea clujeana a efectuat o vizita de lucru in orasul  Pecs, datorata  faptului ca in anul 2010 acesta a fost Capitala Culturala Europeana.
Relatia cu acest oras a fost una dintre cele mai active, existand foarte multe schimburi de delegatii – sport (participarea la turnelul de baschet al oraselor infratite, organizat anual in Pécs), turism, proiecte europene, relatii externe, etc, totul pentru pregatirea implementarii proiectului comun, „Zilele Pecsului la Cluj” (6-8 mai 2010) si „Zilele Clujului la Pecs” (17-19 septembrie 2010), cu atat mai mult cu cat in 2010 s-au implinit 20 de ani de la semnarea protocolului de infratire. Relatia cu Pécs-ul a continuat in 2011, astfel ca, in 27 mai, cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca, a fost organizata ziua culinara maghiara la restaurantul Memo 10.

In perioada 27-28 mai 2013 s-au aflat in municipiul nostru doi reprezentanti al Primariei orasului infratit Pécs, doamna Kovacs Katalin si domnul Bela Barna, pentru a participa la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca impreuna cu European Social Network. Cu aceasta ocazie, cei doi reprezentanti maghiari au participat si la cea de-a treia editie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, eveniment desfasurat in perioada 24-31 mai 2013. De asemenea, in cadrul Saptamanii Culinare Internationale din cadrul celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, sambata, 25 mai 2013, restaurantul Memo 10 a prezentat clujenilor preparate specifice traditionale maghiare. 

 

 

 

 

Columbia (Carolina de Sud, SUA)                 - www.columbiasc.net
 
COLUMBIA (Carolina de Sud, SUA) – oras intemeiat in anul 1786, a primit numele dupa navigatorul Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Este un important nod de comunicatii dintre Oceanul Atlantic si coastele Muntilor Apasi, fiind capitala statului Carolina de Sud. Cu o populatie de aproximativ 127.029 locuitori, este un oras istoric in care ospitalitatea specifica sudului Statelor Unite este intalnita la fiecare pas. Festivalul de Muzica – The Three Rivers Muzic Festival reuseste sa aduca anual in oras sute de mii de turisti. Orasul este si gazda istoricei Universitati Carolina de Sud, unde multi studenti romani isi realizeaza programul de masterat sau doctorat in diverse arii de interes.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1991.
 
Punctul de pronire al relatiei de infratire l-a reprezentat parteneriatul dintre Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca si Spitalul Providence din Columbia, proiect ce oferea training personalului medical roman. Un alt parteneriat strategic este cel dintre UBB si Programul Faces – profesori romani care predau in statul Carolina de Sud.
In mai  2006 a fost organizat la Cluj un seminar international pe teme de marketing pentru IMM-uri la care au participat peste 30 de firme clujene din cadrul asociatiei patronilor si meseriasilor si 40 de studenti de la Facultatea de Stiinte Economice si de la Facultatea de Business din cadrul UBB.
Proiectul comun Business English Immersion Camp-Tabara de Limba Engleza a inceput in anul 2004 ajungand la a cincia editie, fiind vorba de un proiect educational de predare a notiunilor de engleza de afaceri, dar nu numai, in colaborare cu World Affair Council, Universitatea din Carolina de Sud si sapte licee clujene. Pe parcursul celor cinci ani de desfasurare neintrerupta a proiectului, au beneficiat peste 1200 de elevi clujeni.
In 2009, an s-a decis reorientarea pentru viitor a proiectelor de schimb, Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Carolina de Sud manifestandu-si interesul pentru desfasurarea unei tabere de studenti medicinisti pentru vara anului 2011 in spitalele interesate din municipiul nostru, tabara avand si o componeta de ajutorare (materialele medicale care urmeaza a fi aduse). Astfel, in cadrul acestui program, in mai 2011, un grup de studenti americani din cadrul Facultatii de Medicina din South Carolina au vizita pentru o luna municipiul nostru, desfasurand stagii de practica in spitalele clujene.
 
Acest proiect de schimburi de studenti a continuat in anul 2013, in perioada 13 mai – 1 iunie 2013 aflandu-se in municipiul nostru un grup de 20 studenti si trei profesori de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii South Carolina (USC), din orasul infratit Columbia, Statele Unite ale Americii, pentru un stagiu de practica profesionala de trei saptamani, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”.

 

 

 

 

 

Be’er Sheva (Israel)               - www.beer-sheva.muni.il
 
BEER-SHEVA (Israel) – asezarea dateaza dinainte de Christos, fiind fondata de Abraham in urma cu cca 4 000 de ani. Capitala a districtului Negev, orasul are peste 200.000 locuitori, fiind al cincelea oras ca marime din Israel. Orasul apare in mentiunile biblice inaintea orasului Ierusalim, ceea ce face ca locuitorii de aici sa fie foarte mandri de originile lor. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida dupa fondarea Statului Israel in 1948, multi evrei revenind atunci in patrie, insa si in prezent comunitatile beduine pot fi observate la marginea orasului. Universitatea din Beer Sheva este una dintre cele mai prestigioase universitati din Israel.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1991.
 
Relatiile dintre Cluj-Napoca si Beer Sheva au fost relansate in toamna lui 2006 cand o delegatie oficiala a vizitat municipiul Cluj-Napoca. Principale puncte comune tin de domeniul economic, tineret, politie, cultura si sport.
In aprilie 2007, o delegatie romana a vizitat orasul Beer-Sheva cu ocazia sarbatoririi a 15 ani de infratire, cand s-a inaugureaza o Piateta cu numele Cluj-Napoca in cel mai modern cartier al orasului israelian. In septembrie 2007 a avut  loc prima vizita a unei delegatii de tineret din Be’er Sheva iar ca raspuns la aceasta, in aprilie 2008 o delegatie de tineret din Cluj-Napoca, de la Liceul Gheorghe Sincai  a vizitat Israelul.
Anul 2009 a fost un an foarte calm din punctul de vedere al relatiilor dintre cele doua orase. In mai 2009, orasul Cluj-Napoca primind vizita unei delegatii a orasului Be’er Sheva, iar in luna iulie, vizita unui jurnalist, Ilan Shay, care a scris apoi un articol despre Cluj-Napoca si despre relatiile dintre cele doua orase infratite.
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Zhengzhou (Republica Populara Chineza)    - www.zhengzhou.gov.cn
 
ZHENGZHOU (Republica Populara Chineza) – este capitala provinciei Henan, fiind unul din vechile orase ale Chinei, situat in Podisul Central al acestei tari. Zhengzhou este un important punct de comunicatii intercontinentale dintre Asia-Europa cu circa 7.500.000 locuitori, fiind unul dintre orasele care imbina armonios istoria si modernul din China.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1994.
 
Dintre actiunile comune pot fi amintite: organizarea unei expozitii de arta chinezeasca si a unui Targ International la Expo Transilvania (aprilie 2004) si infiintarea Asociatiei Romane de Prietenie cu Republica Populara Chineza. Prin intermediul Radio China, sectia de limba romana a fost lansat un link depre municipiul Cluj-Napoca in limba chineza si un link despre Zhengzhou in limba romana.
Mai mult, in data de 9 septembrie 2009, cu ocazia implinirii a 60 de ani de relatii romano-chineze, primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Sorin-Apostu si omologul sau din Zhengzhou, dl. Zhao Jiancai au intrat in direct, raspunzand si unei serii de intrebari formulate de ascultatorii Radio China, iar emisiunea Metropola, de la postul Realitatea TV a abordat, in data de 23 octombrie 2009 tema relatiilor economice romano-chineze, emisiune la care clujenii au putut afla mai multe despre cum anume se pot desfasura relatiile comerciale, turistice sau academice dintre Romania si China.
In septembrie 2010, doi reprezentanti ai municipalitatii clujene au participat la Forumul Dezvoltarii Urbane, iar in octombrie, municipalitatea clujeana a participat la „olimpiada” spatiilor verzi din China, cea mai mare expozitie de spatii verzi, eveniment organizat o data la cinci ani chiar in orasul infratit Zhenguhou.
La cea de-a doua editie a Zilelor Clujului, ziua de 25 mai 2012 a fost dedicata Chinei. In aceasta zi, bucatarii Restaurantului Beijing au gatit la Restaurantul Memo 10 preparate culinare traditionale chineze iar Institutul Cultural Confucius din Cluj-Napoca a realizat diferite evenimente precum: vizionari de filme chinezesti la Cinema Marasti, standuri de prezentare si demonstratii de caligrafie chinezeasca si taieturi de hartie in Piata Muzeului, animatie stradala precum si o expozitie de evantaie si matasuri la Muzeul Etnografic. Institutul Confucius din Cluj-Napoca a obtinut titlul de unul dintre cele mai bune patru institute Confucius din lume. In anul 2012, dl. Constantin Vuscan, responsabil relatii internationale la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a vizitat orasul Zhengzhou si a transmis mesajul Primariei municipiului Cluj-Napoca. Una dintre temele abordate in cadrul acestei vizite a fost stabilirea de relatii pe linie universitara, dl. Vuscan transmitand disponibilitatea Universitatii Tehnice Cluj de a primi la studiu studenti chinezi din Zhengzhou. 

 

 

 

 

 

 

Suwon (Republica Coreea)                 - http://eng.suwon.ne.kr
 
SUWON (Republica Coreea) – oras aflat la 30 km sud de Seul, capitala tarii, are o bogata mostenire istorica, traditii multiseculare, precum si o importanta activitate economica si stiintifica. Orasul are peste 1.100.000 locuitori. In 2002 Suwon a fost unul dintre orasele in care s-a desfasurat Cupa Mondiala de Fotbal.
Protocolul de infratire a fost semnat la 17 iunie 1999.
 
Relatia cu acest oras este una dintre cele mai active relatii de infratire.
Relatiile dintre cele doua orase se desfasoara pe mai multe domenii:
·         sportiv: participarea echipei de juniori a Clubului Universitatea Cluj la Cupa Internationala Suwon de Fotbal pe Cluburi (International Football Club Suwon Cup), in perioada 29 august – 2 septembrie 2005.
·         cultural: participarea delegatiilor clujene la Zilele Orasului Suwon (Festivalul International de Cultura Hwaseong) si a delegatiilor coreene la Zilele municipiului Cluj-Napoca; concertul extraordinar al corului Civic din Suwon in sala „Auditorium Maximum” a Universitatii Babes-Bolyai, in prezenta a peste 500 de spectatori (august 2008)
·         economic: in data de 9 mai 2013 va avea loc ce-a de-a treia editie de Business Matchmaking, eveniment ce se inscrie in seria de evenimente economice inceputa de catre cele doua municipalitati inca din anul 2007, cand, in urma unor vizite diplomatice reciproce, a fost hotarat de comun acord, acordarea unei mai mari importante schimburilor in domeniul afacerilor.
In cadrul acestei relatii de infratire municipalitatea clujeana a primit in 2009 invitatia de a trimite un monument reprezentativ pentru Cluj-Napoca in Corea de Sud, care sa fie amplasat pe Strada Oraselor Infratite. Mentionam ca in august 2009 municipalitatea clujeana a primit din partea orasului infratit Suwon un colet cu 64 de placi ceramice care formeaza un ansamblu de 8 panouri, monument al orasului Suwon, amplasat pe malul Somesului. Acest monument a fost inaugurat in anul 2011, in cadrul primei editii a Zilelor Clujului, in prezenta primarului orasului Suwon.
Proiectul Open Bridge Consortium – Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon a demarat in toamna anului 2009 la initiativa unui grup de persoane fizice si juridice, romani si coreeni. care au participat activ la intalnirile de afaceri atat din Cluj cat si din Suwon. Printre scopurile acestei asociatii se afla facilitarea IMM-urilor clujene accesul la tehnologia si materiile prime pe care le are de oferit economia coreana, acest proiect fiind important prin faptul ca va permite crearea unei platforme prin care un numar mult mai mare de companii clujene sa aiba acces la informatii, date, legaturi si contacte cu potentiali parteneri de afaceri din Corea; valorificarea potentialului municipiului Cluj-Napoca de a deveni, pentru firmele coreene o poarta de intrare in Europa.
De asemenea, in cadrul celor doua editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, o delegatie de baucatari din orasul infratit Suwon a pregatit clujenilor preparate traditionale coreene.
In 3-11 octombrie 2012, a avut loc ce-a de-a noua editie a evenimentului de Business Matchmaking Romano-Coreean, o delegatie de oameni de afaceri din Cluj-Napoca deplasandu-se in Coreea pentru o serie de intalniri cu oameni de afaceri coreeni. De asemenea, cu ocazie celei de-a 49-a editii a festivalului cultural Hwaseong Festival, in cadrul festivalului culinar, Cluj-Napoca a participat cu o delegatie formata din 3 bucatari, acestia pregatind publiului corean cateva preparate traditionale romanesti. Cu aceasta ocazie, in orasul Ulsan (unul dintre principalele orase industriale din Coreea de Sud) a fost deschis primul Transilvania Center din Coreea, avand rolul de a sprijini si a promova relatii culturale si economice dintre oamenii de afaceri din Romania si Coreea. In cadrul acestui eveniment a fost lansata revista Transilvania Outlook, revista care prezinta oportunitatile de investitii si evenimentele de business din zona Transilvaniei, editata in limbile engleza si coreana si distribuita in orasele Ulsan, Suwon si Seoul.
In data de 9 mai 2013, Primaria municipiului Cluj-Napoca a gazduit ce-a de-a X-a editie a evenimentului de Business Matchmaking Romano-Coreean. Cu aceasta ocazie in municipiul nostru s-a aflat o delegatie de oameni de afaceri din orasul infratit Suwon din domeniul instalatiilor electrice (iluminat cu LED), aparatura mixaj muzica, aparatura arhivare si sterilizare si accesorii telefonie mobila. Delegatia a fost condusa de doamna Do-Young Lee, inspector in cadrul Primariei Suwon si dl. KT Lee, inspector in cadrul Primariei Suwon. 
De asemenea, cu ocazia celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, in perioada 27-31 mai 2013 in municipiul nostru s-a aflat o delegatie de 10 persoane din orasul infratit Suwon. Din aceasta delegatie au facut parte si 5 bucatari chef care au pregatit impreuna cu restaurantul Memo 10, Ziua Culinara Coreeana in data de 30 mai 2013, in cadrul Saptamanii Culinare Internationale. De asemenea, in cadrul acestei editii a Zilelor Clujului, Open Bridge Consortium a organizat o serie de evenimente precum: demonstratie de taekwondo in Piata Muzeului, expozitie de fotografie din Suwon si demonstratii de caligrafie coreeana la Cladirea Casino.
In perioada 25-28 septembrie 2013 va avea loc cea de-a XI-a editie a evenimentului de Business Matchmaking Romano-Coreean, cu aceasta ocazie o delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti a trei companii clujene, se va deplasa in orasul infratit Suwon, Coreea de Sud, pentru a participa la o serie de intalniri de afaceri cu firme coreene.
 

 

 

Makati (Filipine)                     - www.makati.gov.ph
 
MAKATI (Filipine) – este unul dintre marile orase din Filipine - stat insular in sud-estul Asiei. S-a dezvoltat in ultimii douazeci de ani ca important centru comercial si financiar, cu autonomie de guvernare, fiind numit si Manhatten-ul Filipinez sau Wall Street, datorita prezentei aici atat a Clubului Oamenilor de Afaceri cat si a bursei filipineze, orasul fiind adevarata capitala financiara a tarii. Cu aproximativ 500.000 locuitori, orasul are un puternic aer cosmopolit si international.
Protocul de infratire a fost semnat in 25 aprilie 1996, intre cele doua municipalitati efectuandu-se vizite reciproce.
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale. 

 

 

 

 

 

 

Chacao-Caracas (Venezuela)            - www.chacao.gov.ve
 
CHACAO – CARACAS (Venezuela) – situat in apropierea metropolei Caracas, la partea de SE a metropolei, este parte integranta a capitalei Venezuelei, stat din nordul Americii de Sud. In Chacao exista un numar mare de hoteluri, agentii bancare precum si ambasade straine. Orasul are o populatie de aproximativ 100.000 de locuitori.
Protocolul de infratire a fost semnat la 9 noiembrie 1999.
 
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale. Cultura venezueleana dar si cea sud-americana poate fi totusi cunoscuta de catre publicul clujean prin intermediului Centrului Cultural Ibero-America inaugurat la Cluj in prezenta amasadorului Republicii Venezuela in Romania. 

 

 

 

 

 

 

Sao Paulo (Brazilia)               - www.capital.sp.gov.br
 
SAO PAULO (Brazilia) – este situat pe un platou la inaltimea de 900 m deasupra nivelului marii, inconjurat de Serra do Mar. Fiind un mare exportator mondial de cafea, a putut sa-si dezvolte industria si comertul, devenind al treilea oras ca populatie din lume, cu peste 11 milioane locuitori in oras si 20 milioane locuitori in zona metropolitana, fiind cel mai populat oras din emisfera sudica.
Protoculul de infratire a fost semnat in iulie 2000.
 
In 2008 si 2009, echipa de karate clujeana a participat la Campionatele Mondiale de Karate, ocazie cu care s-au reluat relatiile diplomatice. Cu aceasta ocazie au fost depuse eforturi diplomatice pentru o resemnare a pactului de infratire dintre cele doua orase, eveniment care a avut loc in vara anului 2010, la implinirea a 10 ani de relatie dintre cele doua orase.
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale.

 

 

 

 

 

Korçë (Albania)                      - www.bashkiakorce.gov.al
 
KORÇË (Albania) – este unul dintre cele mai importante orase ale Albaniei. A fost locuit in antichitate de iliri. In secolul XX s-a dezvoltat intens ca cel mai important centru economic si cultural din partea de sud-vest a tarii. Are o populatie de 100.000 locuitori.
Protoculul de infratire a fost semnat in martie 2001.
 
Unul din cele mai insemnate proiectele comune a fost in martie 2008 cand, in urma unei vizite de lucru a primarului din Korçë si a unei delegatii oficiale, Primaria municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu RAT Cluj, a asistat primaria Korçë in dezvoltarea unui proiect privind eficientizarea energetica, insulele termice, pe baza experientei clujene in acest domeniu.
In toamna anului 2008, municipalitatea clujeana a fost reprezentata in cadrul Festivalului International de Arta  din Korçë -Mio Days, de catre doamna Oriola Semenescu-artist plastic.
Relatia cu reprezentantii acestui oras infratit a cunoscut o dezvoltare concreta pe probleme de protectie sociala, Albania fiind in acest timp interesata de experientele de preaderare prin care a trecut si tara noastra.
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale. 

 

 

 

 

 

 

Provincia Parma (Italia)                    - www.provincia.parma.it
 
PROVINCIA PARMA (Italia) – o diviziune administrativa a Regiunii Emilia-Romagna, din partea de nord-est a Republicii Italiene. Provincia este alcatuita din 47 de localitati si are o populatie de 200.000 de locuitori. Din punct de vedere economic, provincia Parma ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata italiana ci si pe cea internationala, Parma este recunoscuta ca lider in industria alimentara precum si in industria masinilor si a utilajelor folosite in industria alimentara. Relatiile companiilor din aceasta provincie cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert Parma si a Centrului de Servicii Administrative Parma.
Protocolul de infratire a fost semnat in iunie 2005.
 
Cea mai importanta institutie de invatamant superior din Parma este “Universita degli studi di Parma”, o institutie care acorda deosebita atentie relatiilor internationale, elocvent pentru relatiile cu mediul universitar clujean fiind parteneriatul existent intre Universitatea din Parma si Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu”.
Dintre proiectele comune, cele mai importante sunt: vizita unei delegatii din Parma in cadrul unui proiect european privind Managementul Calitatii Produselor Alimentare, un colocviu interdisciplinar cu tema „Romani in Italia, italieni in Romania azi” la Cluj-Napoca, Comunitatea Europeana aproba proiectul „Town Twinning – Stimularea infratirii institutionale prin industrie si colaborare in domeniul economic”, in care judetul Cluj este partenerul principal al Provinciei Parma.
In perioada 24-27 mai 2013, o delegatie din orasul infratit Parma s-a aflat in municipiul nostru cu ocazia celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Astfel, in data de 25 mai, Primaria municipiului Cluj-Napoca in parteneriat cu orasul infratit Parma (Asociatia Culturala „La Pergamena”) si Centrul Cultural Italian Cluj au organizat o prezentare de moda cu costume de epoca si creatii vestimentare moderne pe muzica lui Giuseppe Verdi. De asemenea, in cadrul  celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, artistul italian Giuseppe Gualtieri a sustinut un concert in Piata Muzeului in data de 26 mai 2013.

 

 

 

 

 

Rockford (Illinois, SUA)                    - www.ci.rockford.il.us
 
ROCKFORD (Illinois, SUA) – Localizat de-a lungul raului Rock River, in nordul statului Illinois, Rockford este orasul resedinta al regiunii Winnebago cu o populatie de peste 400.000 de locuitori.
Din punct de vedere economic, Rockford ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata americana, ci si pe cea internationala, Rockford este recunoscut ca lider mondial in productia masinilor-unelte si a componentelor auto, devenind din ce in ce mai cunoscut ca fiind un important centru de realizare a componentelor aero-spatiale. Relatiile companiilor din acest oras cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert a statului Illinois (Illinois Trade Office).
Referitor la activitatile existente in Rockford, care alaturi de caracterul recreativ dobandesc si un caracter educativ, muzeele ocupa un loc central, alaturi de teatre si opera. Cea mai importanta institutie de invatamant superior din Rockford este “Rockford College”, a carui reprezentant de seama este Jane Addams, laureata a premiului Nobel pentru pace in 1931.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Infratirea municipiului Cluj-Napoca cu orasul Rockford reprezinta o oportunitate de a crea o platforma pragmatica, menita sa incurajeze buna colaborare intre cele doua comunitati, sa promoveze contacte prietenesti si colaborari pe plan economic si comercial, precum si sa duca la realizarea unor schimburi si cooperari in domeniul afacerilor, tehnologiei, culturii, sanatatii si educatiei.
Cu scopul de a face cunoscute relatiile de infratire municipalitatea din Rockford a inaugurat in 19 aprilie 2007 un loc dedicat municipiului Cluj-Napoca in Parcul Pacii, orasul nostru fiind reprezentat intr-un cadru peisagistic specific, alaturi de celelalte orase infratite ale Rockford-ului.
In 28 februarie 2009, a fost organizat pentru prima data Festivalul Martisorului in Rockford, eveniment organizat de comunitatea romana locala. Datorita succesului primei editii Comitetul pentru Orase Infratite al orasului american a organizat in anii urmatori Festivalul Martisorului, unde participantii veniti nu doar din Rockford ci si din Chicago, au avut ocazia sa se familiarizeze cu traditiile romanesti. Municipalitatea clujeana a sprijinit evenimentul prin trimiterea de martisoare confectionate de copii in Rockford si prin organizarea concursului de martisoare, alaturi de Scoala Internationala Cluj. In perioada 2009-2011 castigatorii Festivalului Martisorul, organizat de Scoala Internationala Cluj, au fost premiati cu o excursie de o luna in orasul infratit Rockford.
 
 

 

 

 

 

 

 

East Lansig (Michigan, SUA)                         - www.cityofeastlansing.com
 
EAST LANSING (Michigan, SUA) – este situat in proximitatea orasului Lansing, capitala statului Michigan, SUA. Acest oras gazduieste unul dintre cele mai mari centre universitare din Statele Unite, Michigan State University - MSU, membra a Asociatiei Nationale a Facultatilor de Stat din SUA, fiind cotata intre primele 10 din State. De fapt, intreaga dezvoltare a orasului, inceputa la mijlocul secolului XIX a gravitat in jurul dezvoltarii acestei prestigioase universitati, orasul devenind din ce in ce mai atractiv pentru familiile cadrelor universitare, politicieni, artisti etc. care in prezent numara peste 45.000 studenti. Populatia numara 50.000 de locuitori la care se adauga cei peste 45.000 studenti ai MSU.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Infratirea cu orasul american are ca obiect schimburi de experienta in domeniul administrativ, al managementului public, al dezvoltarii urbane precum si in cel universitar.
In octombrie 2005, city managerul orasului East Lansing, dl. Theodore Staton, viziteaza pentru o saptamana municipiul nostru cu scopul de a observa modul de administrare si de a-si oferi expertiza si consilierea tehnica. In octombrie 2007 o delegatie din East-Lansing a vizitat Cluj-Napoca, cu ocazia lansarii un proiect universitar in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj.
Cu acest oras, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul UBB mentine in permanenta schimburi active de profesori si masteranzi prin intermediul celebrei Univestitati MSU - Michigan State University. Printre programele realizate de acestia se numara: Un profesor american la Cluj-Napoca (la inceputul lunii mai 2011 prof. Roger E. Hamlin, profesor in cadrul Michigan State University, a sustinut o serie de prelegeri pentru studentii de la nivel licenta si master ai Departamentului de Administratie Publica (UBB) si a avut intalniri de lucru cu cadrele didactice ale Departamentului, in vederea dezvoltarii parteneriatului cu Institute for Public Policy and Social Research (IPPSR) si a dezvoltarii curriculei pentru specializarea de Community Development and Urban Planning a masteratului in administratie publica), conferinta comuna UBB-MSU la Cluj-Napoca cu tena “First BBU-MSU annual conference: The University and Local Community Development: Critical But Delicate Relationship“ (mai 2012), conferinta organizata in parteneriat de UBB si MSU cu tema titlul “Viitorul parteneriatului intre Michigan State University si Universitatea Babes-Bolyai” (octombrie 2012).

 

 

 

 

 

 

 

 
Rotherham (Marea Britanie)             - www.rotherham.gov.uk
 
ROTHERHAM, Marea Britanie - localizat in partea sudica a regiunii Yorkshire, in Anglia, acest oras este cunoscut pentru diversitatea comunitatii si datorita numarului mare de baruri. In 2001 populatia zonei urbane a Rotherham-ului era de 117.262 locuitori. Orasul are un Teatru Civic, un Centru pentru Arta si un Centru Stiintific, ultimul fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune.
Protocolul de infratire a fost semnat in octombrie 2006.
 
Relatiile dintre cele doua municipalitati au inceput in anul 2003, printr-un proiect de sprijin al serviciilor de protectie sociala din Romania, finantat de Guvernul Marii Britanii. Ca urmare a acestui parteneriat, in septembrie 2007 a sosit in Cluj-Napoca un transport continand logistica, mobilier, aparate tehnico-sanitare pentru dotarea corespunzatoare a unor facilitati pentru copii si persoane varstnice defavorizate.
In ianuarie 2008 o delegatie a municipalitatii clujene a vizitat zona metropolitana Rotherham cu scopul de observa proiectele de regenerare urbana, a stabili noi contacte din domeniul academic si de a incepe un program de asistenta in ceea ce priveste integrarea cetatenilor de etnie Roma din zona Rotherham. Astfel s-au pus bazele unor parteneriate in asistenta sociala, afaceri, cultura, sanatate si arta. Ca si consecinta a acestei vizite, orasul nostru a participat la proiectul european „Music for Citizens” din Rotherham, prin ansamblul clujean „Dor Transilvan”, in perioada 10-14 noiembrie 2008.
In iunie 2009 municipalitatea clujeana, prin Directia de Asistenta Sociala a fost prima institutie publica locala din Romania care a pus bazele unei retele nationale a directiilor de asistenta sociala in cadrul unei conferinte internationale, cu invitati din partea European Social Network (Reteaua Europeana de Servicii Sociale), cu scopul facilitarii accesarii fondurilor europene din domeniul asistentei sociale. e altfel, pentru intreg anul 2009 a fost stabilit un calendar al evenimentelor comune, ele axandu-se, cu preponderanta pe traininguri si schimburi de experienta in domeniul protectiei copilului, al persoanelor vastnice si al persoanelor cu nevoi speciale.
Astfel, municipalitatea clujeana a desfasurat in iunie 2010 ce-a dea doua editie a Conferintei Nationale a serviciilor publice de asistenta sociala din Romanie, cu participare internationala, intitualta „Doar impreuna putem oferi servicii sociale de calitate”, conferinta la care au participat vorbitori de seama din Rotherham, precum: Philip Cotterill – Secretar al Asistentei Directorilor Serviciilor Sociale pentru Adulti, Stella Everingham – Sericiul Integrat pentru Copii, Scottish Borders Council, John Gomersall – expert al Serviciilor Sociale din Rotherham.
In perioada 5-9 septembrie 2012, dl. Roger Stone, Liderul Consiliului Metropolitan Rotherham a invitat o delegatie de 4 persoane din municipiul Cluj-Napoca pentru a vizita orasul Rotherham si a participa la  zilele orasului (Rotherham Show) si la deschiderea oficiala a Garden Room in Clifton Park. Aceasta vizita se inscrie in anul aniversar 2012-20133 – Jubileu de Diamant al Reginei, la acest eveniment fiind invitate si delegatii din celelalte orase infratite ale Rotherham-ului. Ceremonia de inaugurare a Garden Room din Clifton Park a fost onorata de prezenta Altetei Sale Regale Printului Richard, Duce de Glouchester si a sotiei sale, Brigitte, Ducesa de Glouchester. 
In data de 22 februarie 2013 a avut loc cea de-a V-a editie a Festivalului Martisorului. Evenimentul a fost organizat de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca, in parteneriat cu Transylvania College si Inspectoratul Scolar Cluj, competitia adresandu-se prescolarilor si elevilor, de la gradinita pana la clasa a XII-a, din municipiul Cluj–Napoca. Evenimentul a fost gandit ca un mijloc de promovare a traditiilor romanesti in relatia municipalitatii clujene cu orasele infratite, ambele sectiuni ale concursului - cea de desen si cea de atelier de creare de martisoare, bucurandu-se de un real succes. In cadrul celei de-a V-a editii, castigatorii competitiei vor fi premiati de catre Consiliul Local Cluj-Napoca cu o excursie in orasul infratit Rotherham, Marea Britanie. 
Rotherham a fost invitatul de onoare al celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Astfel, in perioada 24-28 mai 2013 s-a aflat in municipiul nostru o delegatie oficiala din orasul infratit Rotherham condusa de domnul Roger Stone, Liderul Consiliului Metropolitan Rotherham. Din aceasta delegatie a facut parte si formatia South Yorkshire Police Band, precum si doi bucatari chef care au pregatit impreuna cu Restaurantul Memo 10 Ziua Culinara Britanica in data de 27 mai 2013, in cadrul Saptamanii Culinare Internationale. De asemenea, reprezentantii Primariei orasului infratit Rotherham au participat la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca impreuna cu European Social Network. 
Anul 2013 este unul foarte important pentru comunitatea si institutiile britanice din Cluj-Napoca, British Council Cluj pregatind pentru acest an diverse eveniment pentru a marca sarbatorirea a 75 de ani de prezenta British Council in lume. De asemenea, British Business Group Transylvania, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, a donat cetatenilor clujeni o cabina telefonica specific englezeasca, cabina care a fost amplasata pe malul Somesului in spatiul dedicat oraselor infratite. Cabina telefonica a fost inaugurata in data de 26 mai 2013, in prezenta delegatiei oficiale din Rotherham, condusa de dl. Roger Stone, a E.S. dl. Martin Harris, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania si a domnului Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca. 
 
 
 
Namur, Belgia                        - www.ville.namur.be                               
 NAMUR,Belgia – este un oras francofon situat la confluenta fluviilor Sambre si Meuse. Orasul este capitala Valoniei (una dintre cele trei regiuni federale belgiene) si resedinta a provinciei cu acelasi nume, aici desfasurandu-se lucrarile parlamentului si guvernului valon. Namur se afla la 60 km sud de Bruxelles, la 1ianuarie 2008 orasul avand o populatie totala de 107.939 locuitori.     
Protocolul de infratire a fost semnat in data de 20 marie 2010, fiind cea mai recenta relatie de infratire a municipiului.
 
In perioada februarie-iunie 2009 Biroul Relatii externe si investitori a primit in stagiu de formare pe dl. Randy Lee Durteck, student al Facultatii de Administratie din Namur, iar in septembrie o echipa de baschet din Namur a participat la editia turneului de baschet al oraselor infratite organizat de Primaria Cluj-Napoca.
Relatia academica intre Facultatea Litere din cadrul UBB cu facultati de resort din Namur continua intr-un trend ascendent, un exemplu in acest sens fiind lansarea in 2011 „Dictionarului de relatii publice si comunicare Francez-Roman-Englez”, proiect realizat in colaborare cu Haute Ecole Albert Jacquart.
In 2011, doi reprezentanti ai orasului Namur, dl. Luc Arnould (responsabil de relatii externe din Namur) si dna. Pirotte Anne (prof. al Liceului Albert Jacquard din Namur) au vizitat Cluj-Napoca cu ocazia primei editii a Zilelor Clujului. Aceasta vizita a fost urmata in 2012, de vizita delegatiei municipalitatii din Namur, cu ocazia celei de-a doua editii a Zilelor Clujului. Cu aceasta ocazie, dl. Renson Dominique, bucatarul restaurantului belgian „Le temps des cerises” a gatit in cadrul Zilei culinare belgiene, la restaurantul Memo 10, preparate traditionale belgiene, iar membrii formatiei belgiene Sinus George au sustinut un concert in Piata Muzeului. De asemenea, tot cu aceasta ocazie a fost inaugurat oficial monumentul orasului Namur, in zona dedicata oraselor infratite de pe malul Somesului. Pentru prima data, cei trei castigatorii ai Festivalului Martisorul, organizat anual de Scoala Internationala Cluj, au fost premiati cu o excursie de o saptamana in orasul Namur.
In 12-16 noiembrie 2012 o delegatie formata din 4 persoane, manageri de spitale din municipiul Cluj-Napoca a fost invitata sa vizite orasul Namur si sa participe la o serie de intalniri cu reprezentanti din domeniul sanatatii. In acdrul acestor intalniri s-a dicutat posibilitatea realizarii unor parteneriate si schimburi de medici.
 
In perioada 27-28 mai 2013 s-a aflat in municipiul nostru doamna Jocelyne Clement, reprezentant al Primariei orasului infratit Namur, pentru a participa la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca impreuna cu European Social Network. Cu aceasta ocazie, reprezentantul belgian a participat si la cea de-a treia editie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, eveniment desfasurat in perioada 24-31 mai 2013.
 
 
 
 
Viterbo, Italia -                       - www.comune.viterbo.it
 
VITERBO, Italia – oras in regiunea Lazio, la 100 de kilometri de Roma, capitala provinciei Viterbo. Cunoscut ca si „orasul papilor”, deoarece un numar important de papi au avut aici resedinta de tara, orasul este un important centru al consiliilor bisericesti catolice, avand o populatie de 63.005 locuitori.
Protocolul de infratire a fost semnat in toamna anului 2009.
 
Din punct de vedere al relatiilor academice, in Viterbo exista deja un Centru Universitar si un Centru Cultural care reprezinta Uniunea Universitatilor din Cluj-Napoca.
In 23-25 aprilie 2010 a avut loc un prim eveniment concret in acest oras, un Festival coral clujean, eveniment  la care municipalitatea clujeana a trimis reprezentanti ai departamentului de turism, relatii externe si investitori pentru a prospecta posibilitatiile reale de organizare a diverse activitati de promovare a Clujului in Italia.
In prezent exista relatii doar prin intermediul scrisorilor oficiale.  
 

 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Stare civila Concurs Orasul Reciclarii Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca