Ghid multicultural » Zona industriala. Fabrica de pensule | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


La marginea zonei industriale a Clujului funcţionează un spaţiu independent de artă contemporană. Numit Fabrica de Pensule datorită locaţiei sale în fostul obiectiv industrial, concentrează, pe o suprafaţă de 2.000 mp, 29 de spaţii de artă contemporană: ateliere ale artiştilor, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan, muzicii şi teatrului (programul este accesibil pe internet în română, maghiară şi engleză).

Vecinătatea este preponderent industrială. Fabrica de încălţăminte Clujeana, Unirea, C.U.G. concentrau în perioada comunistă zeci de mii de muncitori. Tradiţia industrială a zonei a început la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu înfiinţarea mai multor fabrici în vecinătatea căii ferate: fabrica de tutun, fabricile de spirt, de morărit şi panificaţie, cărămizi, chibrituri etc.În zonă s-au format colonii de muncitori. Mulţi dintre locuitorii de aici erau maghiari, germani, cehi, slovaci şi bulgari, spaţiile învecinate purtând şi astăzi nume de ţări (cartierul Bulgaria, str. Cehoslovaciei etc.). În anii industrializării forţate postbelice, realizată în stil stalinist, au fost construite ca un „inel” în jurul vechiului oraş cartiere de blocuri muncitoreşti.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca