Ghid multicultural » Universitatea Babes-Bolyai | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


O lungă tradiţie academică a început la Cluj din secolul al XVI-lea, o succesiune de colegii şi universităţi datorându-şi existenţa principelui János Zsigmond, István Báthory, împărătesei Maria Tereza, ordinului monastic iezuit şi mai apoi călugărilor piarişti.

Clădirea centrală în stil neorenascentist (str. Kogălniceanu nr. 1) a fost construită în sec. al XIX-lea, ca urmare a dezvoltării universităţii „Ferenc József” din acea vreme. În perioada interbelică, purtând numele regelui „Ferdinand I”, universitatea s-a extins prin construirea Colegiului Universitar. Vizavi se află fostul Convict al nobililor, în timp devenind cămin studenţesc, Colegiul Pedagogic, redacţia revistei Echinox şi, în prezent, Centrul Cultural German.Universitatea multiculturală „Babeş-Bolyai” reprezintă azi una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din România, oferind 111 specializări, din care 99 în română, 59 în maghiară, 16 în germană, 2 în ucraineană, 8 în engleză şi câte una în franceză şi italiană. În formula de acum universitatea a luat fiinţă în 1959, prin decizia politică de a se unifica universităţile „Babeş” (cea română) şi „Bolyai” (cea maghiară).


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca