Ghid multicultural » Promenada Elisabeta | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Doi ani după moartea împărătesei Elisabeta – soţia împăratului austro-ungar Franz Jozef – locuitorii au numit promenada de pe creasta de sud a Dealului Cetăţii (Fellegvár) cu numele suveranei, amplasând aici şi statuia ei (astăzi monumentul se află în Grădina Botanică).

În 1702 pe Dealul Cetăţuii a fost aşezată o cruce de marmură, dar ea a dispărut după Primul Război Mondial. În anii 1930, Valer Pop a finanţat realizarea unei noi cruci. Dinamitată în 1948 de comunişti şi reconstruită ulterior la dimensiuni mult mai mici, crucea a dispărut din nou la începutul anilor 1960, odată cu regândirea întregii structuri arhitectonice a oraşului. Expresia noii viziuni laice şi modernizatoare a fost Hotelul Belvedere (denumire schimbată în anii dictaturii ceauşiste în Hotel Transilvania).În 1995, primarul Gheorghe Funar a edificat aici un memorial al martirilor români, marcând astfel un alt episod al disputelor naţionaliste simbolice.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca