Ghid multicultural » Piata Muzeului | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Centrul medieval al oraşului era Piaţa Centrală a Vechii Cetăţi, denumită mai târziu şi Piaţa Mică, pentru a o diferenţia de Piaţa Mare (construită în jurul Bisericii Sf. Mihail). Găsim aici urme al oraşului roman, scoase la iveală de săpăturile arheologice.

Iniţial, pe latura de est a Pieţei a existat o biserică mai veche, distrusă în timpul invaziei tătarilor (1241-1243), iar mai apoi o biserică a ordinului dominican, reconstruită în stil gotic în secolul al XV-lea. Deţinută o vreme de iezuiţi, actuala Biserică franciscană a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea în stilul baroc de franciscani.Clădirea mănăstirii – azi sediul Liceului de Muzică – păstrează în mare parte stilul gotic. Ea a servit drept şcoală încă de pe vremea Reformei.

Realizat în memoria vizitei la Cluj a împăratului austriac Francisc I (1806-1835) şi a reginei Carolina Augusta, amplasat iniţial în sudul Pieţei Unirii, obeliscul a fost mutat aici la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Vizavi de actuala Poştă se află parcul Caragiale, astăzi destinat amatorilor de role şi skating. Până la sfârşitul anilor 1970, duminicile, se întâlneau aici să danseze flăcăii ce lucrau în construcţii şi servitoarele ce veneau din satele dimprejur.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca