Ghid multicultural » Parcul Central | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Parcul Central este amplasat în perimetrul fostei Pădurici cu furnici („Hangyásberek”), un teren bogat în apă şi vegetaţie, cuprins între Someşul Mic şi Pârâul Morii. La începutul secolului al XVIII-lea, exista aici un han ţinut iniţial de János Meleg, iar mai apoi de măcelarul Elias Benigni.

Istoria parcului începe în anul 1827, prin eforturile Asociaţiei Femeilor Caritabile („Jóltevő Asszonyi Egyesület”) de a înfiinţa un colţ verde al oraşului, iar mai apoi şi ale Comitetului pentru Promenadă („Sétahely Bizottság”).Proiectul a fost realizat de Hermann Sámuel, de amenajare ocupându-se grădinarul Mihály Buksa. În anii 1860 a luat fiinţă Asociaţia Parcului, care l-a angajat pe Antal Kagerbauer pentru amenajarea lacului central. Destinat plimbărilor estivale cu barca, iarna lacul devenea patinoar. Insula artificială din mijlocul apei a fost realizată odată cu amenajarea Restaurantului Chios. A funcţionat aici şi un poligon de tir şi Teatrul de vară.

În 1886, Parcul Central a trecut în administraţia primăriei, în deceniile următoare fiind realizate Cazinoul, Pavilionul pentru patinoar şi fântâna arteziană.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca