Ghid multicultural » Palatul Banffy | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Palatul realizat în secolul XVIII de familia nobiliară Bánffy este o creaţie reprezentativă a barocului transilvănean. Proiectat de arhitectul sibian Johann Eberhard Blaumann, ansamblul include o curte spaţioasă. Deasupra porţii, pe faţada cu elemente rococo, se află stema familiei, de pe care comuniştii au tăiat coroana grifonului heraldic. Statuetele de pe clădire, realizate de Anton Schuchbauer, reprezintă figuri mitologice greceşti: Marte, Minerva, Apollo, Diana, Hercule, Perseu. Intrarea din spate este flancată de doi grifoni heraldici.

În deceniile de după moartea lui György Bánffy, palatul a devenit sediul guvernatorului Transilvaniei. Pe timpul vizitelor lor în acest oraş, mai mulţi împăraţi – între care Francisc I şi Franz Josef de Habsburg – au locuit aici. În sălile palatului a concertat şi compozitorul maghiar Ferenc Liszt. Ulterior, pentru o vreme, el a devenit şi sediu al Casinei naţionale.Începând cu anii 1920, curtea a devenit cinematograf în aer liber, iar parterul a fost populat de cafenele şi prăvălii. În epoca postbelică Palatului Bánffy a devenit sediul Muzeului de Artă.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca