Ghid multicultural » Manastur | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Pe drumul dinspre centrul oraşului către cartierul Mănăştur se văd vechea Casă a Vămii – cu porţi ridicate faţă de nivelul străzii pentru inspecţia sacilor din căruţe, Biserica Reformată – cunoscută printre clujeni drept „Biserica cu cocoş” –, Fabrica de Bere şi parcul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Cea mai veche este Biserica ridicată pe o colină din Cluj-Mănăştur. Ridicată în stil gotic cu elemente romanice, clădirea încorporează o piatră funerară romană şi un orologiu solar. Fosta clădire centrală a mănăstirii benedictine (sec. al XI-lea) a servit în timp mai multor confesiuni: romano-catolici iezuiţi, greco-catolici, ortodocşi şi, în prezent, romano-catolici.Cum în zonă exista un sat de iobagi români, maghiari şi romi, străzile purtau până nu demult nume legate de meseriile tradiţionale ale acestora (str. Lingurarilor, acum Primăverii). Cartierul de blocuri a fost construit începând din anii ’60, ca parte a proiectului urbanistic cu implicaţii de inginerie socială al perioadei comuniste. Pentru a servi nevoii de forţă de muncă a industrializării forţate au fost strămutaţi aici, săteni din vecinătate. Aerul modernist masificant de inspiraţie sovietică al cartierului creează un contrast radical cu centrul tradiţional, aristocratic şi burghez.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca