Ghid multicultural » Coltul Calvin | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 16.08.2018Curs valutar : € = 4.6590 , $ = 4.0854


La capătul estic al străzi Kogălniceanu (vechea str. Farkas) s-a conturat un colţ urban cu o atmosferă evocatoare, alcătuit din Biserica, Colegiul şi Casa profesorilor şcolii calvine, dispuse în jurul unei mici piaţete, cu statuia Sfântului Gheorghe.

Biserica gotică ridicată între 1489-1515 a fost preluată peste un secol de reformaţi. Construcţia iniţiată în timpul regelui Mathia, completată apoi cu un amvon sculptat în stil renascentist târziu a avut şi un turn, ulterior demolat. Pe pereţi sunt pictate însemnele heraldice ale familiilor nobiliare transilvănene (sec. al XVII-lea – al XVIII-lea). Orga bisericii este una din cele mai cunoscute din ţară, edificiul găzduind frecvent concerte de orgă.Colegiul reformat a fost clădit pe terenul fostei mănăstiri catolice, donate Bisericii reformate de principele Gábor Bethlen pentru a edifica o „academie”. Stilul puritan al arhitecturii se regăseşte şi în construcţia casei de vizavi, unde au fost găzduiţi profesorii colegiului.

În mijlocul acestui „colţ calvin” se află o replică a statuii Sfântului Gheorghe, realizată în 1373 de fraţii Márton şi György din Cluj, după un original aflat la Praga.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca