Ghid multicultural » Cetatuia | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Din cauza solului instabil, predispus eroziunilor, Dealul Cetăţuii era cunoscut în trecut sub numele de kőmál. După revolta curuţilor, condusă de principele Transilvaniei Ferenc Rákóczi al II-lea, armata austriacă a construit aici, pe locul viilor cultivate de orăşeni, prin munca forţată a locuitorilor oraşului, un fort, conform planurilor arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. Un act din 1831 interzicea clădirea de edificii înalte în zonă, cetatea reprezentând punctul proeminent al oraşului. De aici şi denumirea sa de Fellegvár (Cetatea norilor).În perioada 1848-1849, în pivniţele cetăţii au fost închişi numeroşi revoluţionari, şi tot aici a fost executat şi Stephan Ludwig Roth. După primul război mondial, garnizoana militară a fost dezafectată, iar locul a devenit un punct turistic.


De-a lungul timpului, versantul sudic al Dealului Cetăţuii a suferit eroziuni majore, care au distrus o bună parte din viile şi locuinţele improvizate. Până în 1962-1963 aici trăia, în bordeie-bârlog, în condiţii mizere, populaţia cea mai nevoiaşă.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca