Ghid multicultural » Catedrala Ortodoxa | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Odată cu înfiinţarea Mitropoliei Vadului, Feleacului şi Clujului, Biserica Ortodoxă Română a cerut Primăriei Clujului ca spaţiul din faţa Teatrului Naţional să fie cedat pentru zidirea Catedralei Ortodoxe. Clădirea a fost construită în stil bizantin după planul arhitecţilor C. Pomponiu şi Gh. Cristinel, de firma condusă de Tiberiu Ieremia şi a fost inaugurată şi hirotonisită în 1933, în prezenţa Regelui Carol al II-lea.


Cu o înălţime de 64 m, din care 40 m sunt ai cupolei impunătoare, cu diametrul de 12 metri, vizibilă de pe toate dealurile care împrejmuiesc oraşul, catedrala este o prezenţă urbanistică impunătoare şi un important centru religios al României.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Teologia Ortodoxă din Cluj îşi au sediul în vecinătate, pe flancul estic al pieţei Avram Iancu. Piaţa a purtat de-a lungului timpului mai multe nume: Trencsén, EMKE, Bocskay, Cuza Vodă, Hitler, Malinovschi, Victoriei.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca