Ghid multicultural » Casa Mathia si zona pietonala din cetatea veche | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


În casa cu portal gotic de la capătul străzii Matei Corvin s-a născut în 1443 Mathia – fiul lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Regatului Ungariei, şi al Erzsébet Szilágyi – viitorul rege al Ungariei.

În locul acestei proprietăţi a familiei Méhfi – a cărei oaspete a fost Erzsébet Szilágyi când l-a născut pe Mathia – au existat două clădiri, reunite abia mai târziu. Către 1740, municipalitatea a transformat noua clădire în spital. Ulterior, Casa Mathia a fost închisoare politică, muzeu, sediu al Colegiului Móricz Zsigmond, iar astăzi găzduieşte Universitatea de Artă şi Design.Vizavi de Casa Mathia se află Universitatea Maghiară din Transilvania – „Sapientia”, cu un sediu construit pe locul casei în care s-a născut István Bocskai, principe al Transilvaniei (1605-1606). În secolul al XIX-lea, aici a funcţionat Poşta, mutată apoi pe Strada Regele Ferdinand.

În apropiere, pe strada Vasile Goldiş, se află Casa Tauffer, loc de întâlnire al burgheziei, din care s-a dezvoltat Casina Naţională, un veritabil club al elitei din Cluj. Străduţa pietonală găzduieşte astăzi mai multe cafenele: Klausen, Krajcár, Shaddows.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca