Ghid multicultural » Biserica Sfantul Mihail | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 17.08.2018Curs valutar : € = 4.6586 , $ = 4.0976


Biserica, unul dintre primele trei monumente de vârf ale goticului transilvan, a început să fie înălţată în 1316, în timpul lui Carol Robert de Anjou, construcţia durând până prin 1437, în timpul lui Sigismund de Luxemburg.

Statueta Sfântului Mihail de deasupra intrării principale (1444) a fost modificată pentru a vesti redobândirea privilegiilor regale. Introdusă acum pe frontispiciu, stema regală apare parţial tăiată.

Proprietate a Bisericii catolice, odată cu Reforma clădirea a fost preluată pentru un scurt timp de lutherani şi apoi de unitarieni, revenind la romano-catolici (1716), odată cu Contrareforma adusă de Habsburgi, noii stăpâni ai Transilvaniei.

Înconjurată iniţial de ziduri, biserica a dobândit în secolul al XVIII-lea, în faţa porţii principale, un portal în stil baroc, mutat mai târziu în faţa Bisericii Sf. Petru, unde se află şi astăzi. Turnul a fost înălţat abia în 1836-1859. Până la reorganizarea urbanistică a oraşului (1907) biserica era înconjurată de bodegi şi tarabe cu rosturi utilitare.

Reamenajat, spaţiul şi-a afirmat noua identitate de loc simbolic al oraşului până astăzi.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca