Ghid multicultural » Biserica Greco-Catolica Schimbarea la Fata | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 21.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954


Clădirea a fost realizată de ordinul monahal al „minoriţilor” (franciscani) care au construit şi biserica de pe str. Kogălniceanu, azi de rit reformat. Ca urmare a reformei religioase, minoriţii au fost însă alungaţi din oraş (1566). Două secole mai târziu, catolicismul revenind în Cluj, a fost refăcută pe terenul cumpărat de la familia Henter, puţin mai apoi, turnul prăbuşindu-se peste axul bisericii. Cu ajutorul împărătesei Maria Tereza de Habsburg, în 1782 edificiul a fost reconstruit de Johann Eberhard Blaumann, arhitectul Palatului Bánffy.Către 1900 biserica era frecventată de ofiţerii garnizoanei austriece, de negustorii armeni, dar şi de numeroase domnişoare şi doamne, mesa duminicală de aici fiind cunoscută drept „mesa frumoaselor” („szépek miséje”).

După unirea Transilvaniei cu România (1918), papalitatea a donat catolicilor de rit grec biserica (1926). În 1948, Biserica greco-catolică fiind desfiinţată prin decret de statul comunist ateu, clădirea a intrat în posesia Bisericii Ortodoxe Române, fiind retrocedată Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla abia după căderea regimului comunist (1989), în urma unui proces anevoios şi a unor dispute aprinse.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca