Ghid multicultural » Bastionul Croitorilor | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 24.11.2017Sedinta extraordinara a Consiliului Local - marti, 28 noiembrie 2017, ora 14.00 Anunt colectiv privind emiterea unor acte administrative fiscale Anunt colectiv privind contribuabilii pentru care au fost emise acte administrative fiscale Anunt colectiv privind emiterea unor acte administrative fiscale Anunt privind initierea Planului Urbanistic Zonal - urbanizare - cartier Borhanci Curs valutar : € = 4.6536 , $ = 3.9215


Bastionul croitorilor făcea parte din Vechea Cetate a Clujului, ridicată pe parcursul secolului al XV-lea din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei. Bastionul a fost realizat de breasla croitorilor, care îl şi apăra. Două secole mai târziu, această funcţie era preluată de mercenarii germani aflaţi în solda oraşului.

De-a lungul timpului, Bastionul croitorilor a fost distrus şi reconstruit în mai multe rânduri. A fost locul unei răzmeriţe a mercenarilor care nu-şi mai primiseră soldele, dar şi al asediilor succesive din partea lui Mózes Székely (1603) şi ale paşei Kuciuk (1660). A fost afectat şi de o explozie cauzată de un fulger care a lovit magazia de muniţii. În timpul războaielor dintre curuţii răsculaţi şi lobonţi (1703-1711) a fost aruncat în aer. A fost reconstruit în forma actuală de generalul austriac Kriegsbaum (1718).În perioada comunistă a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al oraşului, care includea şi un atelier de restaurare şi un laborator de fotografie, niciodată deschis pentru publicul larg.

Astăzi Bastionul croitorilor a fost redeschis ca spaţiu multifuncţional, incluzând Centrul de Cultură Urbană, o sală de conferinţe, un salon de expoziţii şi o cafenea.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca