Comunicate-primaria-si-comunitatea | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 22.07.2018Curs valutar : € = 4.6562 , $ = 3.9954

inapoiPrinteaza

Comunicat de presa

(17 noiembrie 2017)

 

Ref: Cluj-Napoca – oras Candidat la titlul de ”European City of Sport 2018”

 

Vineri, 17 noiembrie 2017, reprezentantii Primariei municipiului Cluj-Napoca au sustinut in fata expertilor europeni, veniti la Cluj-Napoca pentru vizita in teren, candidatura orasului nostru pentru titlul de Oras European al Sportului in anul 2018.

Titlul este oferit de ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) – organizatie non-profit recunoscuta in Cartea Alba a Comisiei Europene si vizeaza recunoasterea internationala a comunitatilor care valorizeaza sportul si creaza contexte favorabile dezvoltarii acestuia pentru locuitorii sai.

In perioada 16-18 noiembrie 2017 sunt prezenti la Cluj-Napoca 6 delegati ai ACES, din Cehia, Italia, Polonia, Spania si Olanda, condusi de dl. Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe.

„Atuurile municipiului Cluj-Napoca in obtinerea titului de Oras European al Sportului se refera pe de o parte la infrastructura excelenta deja existenta pentru toate ramurile sportive, precum si la perspectivele de dezvoltare ale acesteia in anii urmatori. De asemenea, Clujul are un istoric in gazduirea unor evenimente sportive de relevanta internationala, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastica, Baschet, Karate. inceperea investitiilor de incurajare a practicarii unui stil de viata sanatos, care implica miscarea pentru locuitorii orasului, prin incurajarea alternativelor de mobilitate urbana si a practicarii sportului in parcurile de agrement sunt la randul lor atuu-uri in aplicatia pentru titlu. Va fi un exercitiu pentru noi care sa ne ajute sa pregatim terenul pentru o aplicatie pentru titlul european de Capitala a sportului”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.


„Cel mai mare avantaj al acestui proces este faptul ca ofera contextul realizarii unei strategii care sa puna la un loc toate eforturile orasului pentru a fi unul prietenos cu sportul. Este extraordinar faptul ca aici aveti procente superioare mediei din Europa cu privire la numarul de oameni activi sau la ponderea alocarilor bugetare pentru sport ”, a declarat Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe.


Cluj-Napoca in cifre sportive:

- 25 de facilitati sportive,

  • peste 100 de asociatii sportive active,

  • 5 cluburi sportive importante,

  • echipe in ligile nationale,

  • o asociatie paralimpica (Centrul Lamont)

  • 38 de sporturi practicate la nivel profesionist sau semi-profesionist in municipiu.

 

Facilitati sportive:

Complexul Sportiv Gheorgheni, Sala Polivalenta, Cluj Arena, Parcul Central ”Simion Barnutiu”, Parcul sportiv ”Iuliu Hatieganu” si Stadionul CFR Cluj, alaturi de proiecte noi pentru dezvoltarea unor investitii in infrastructura sportiva.

 

Accesul la facilitatile sportive pentru persoane fizice, gratuit sau prin taxe modice, cum este cazul Bazei sportive Gheorgheni sau a Parcului ”Iuliu Hatieganu” unde studentii au gratuitate, iar restul platesc sume foarte mici sunt aspecte punctate in aplicatie.

 

Facilitatile oferite prin finantari locale pentru proiecte dezvoltate de companii si ONG-uri se numara, la randul lor, printre avantajele Clujului in aceasta competitie.

 

Voluntariatul sportiv este un alt aspect important, fiecare eveniment de anvergura a beneficiat de echipe numeroase de voluntari care au contribuit la buna desfasurare a activitatilor, care duc in timp la educarea unei generatii pentru respectul si atasamentul pentru miscare si sport.

 

Parteneri institutionali care sustin candidatura sunt: Federatiile Romane de Fotbal, Baschet, Handbal, Tenis si Gimnastica.

 

Beneficiile obtinerii titlului ”Oras European al Sportului” sunt oportunitatea de a capitaliza toate investitiile din ultimii ani, cresterea numarului de locuitori implicati in activitati sportive pentru imbunatatirea calitatii vietii, socializare sau performanta. Apartenenta la un grup select de orase europene care au obtinut acest titlu in trecut, precum Cagliari (2017), Kosice (2016), Bordeaux (2015), Cordoba (2014), Guimaraes (2013), Firenze si Bilbao (2012), Parma (2011), Innsbruck (2008), Leicester (2007) si prelurea unor modele de buna practica in domeniul sportiv sunt avantaje de necontestat pentru Clujul sportului. De asemenea, un astfel de titlu ne deschide perspective reale pentru candidatura la titlul de Capitala Europeana a Sportului, pentru anul 2021 sau 2022.

 

Evenimente si activitati propuse in calendarul 2018:


1. Evenimente de masa – cresterea bazei piramidei in sport, prin dezvoltarea unor programe de initiere teoretica si practica pentru copii, adolescenti si adulti incepatori & utilizarea tuturor facilitatilor deja existente conform unor programe ce urmeaza a fi stabilite.

 

Programe de incluziune sociala prin activitate fizica, destinate seniorilor.

 

Promovarea programului ”City of Sport” in cadrul unor evenimente deja existente.

 

  1. Evenimente profesioniste

 

Gazduirea unor evenimente sportive de nivel international si oportunitatea unui eveniment major. Un exemplu ar fi organizarea unui eveniment international de tenis, prin care cei mai buni tenismeni din lume sa vina la Cluj pentru un turneu demonstrativ si practicarea tenisului la nivel de masa, mai ales in randul copiilor, iar ulterior o posibila selectie pentru performanta.

 

3.Conferinte, workshop-uri si alte activitati conexe, pe teme de interes sportiv precum fair-play-ul si siguranta la evenimentele sportive, Management si marketing Sportiv, Programe de reconversie profesionala a sportivilor de performanta, sau programe de instruire si pregatire a antrenorilor.

 

 

 

  Candidatura Clujului pentru statutul de ”Oras european al Sportului anului 2018” se incadreaza intr-o strategie pe termen mediu, care vizeaza, ca o data obtinut acest titlu, el sa reprezinte un obiectiv intermediar catre aplicatia mai competitiva pentru titlu de Capitala Europeana a Sportului anului 2021. Printr-un astfel de proiect municipalitatea vizeaza sa dezvolte un set de bune practici in domeniu, astfel incat implicarea voluntara a clujenilor in competitii sportive diverse sa capete noi dimensiuni si sa contribuie la gradul ridicat de profesionalism al evenimentelor.


 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca